Slika je simbolična (foto: Miloš Vujinović).
Mariborski mestni svetniki bodo odločali o podražitvi odvajanja odpadnih voda. Čeprav bo to dražje, položnice menda ne bodo višje.

Mariborski mestni svetniki bodo na današnji seji med drugim odločali o spremembi cene odvajanja odpadnih voda. Če bo predlog sprejet, bo odvajanje odpadnih dražje, a se to na položnicah ne bo poznalo, ker se bo hkrati pocenila omrežnina.

Direktor družbe Nigrad Matjaž Krevelj je predstavil nove postavke na položnicah za odvoz komunalne odpadne vode. »Pri oblikovanju cen javnih služb smo upoštevali vse standarde, ki so opredeljeni preko državnih in občinskih predpisov,« je dejal. 

Kot je povedal, je povprečna poraba vode v Mestni občini Maribor deset kubičnih metrov vode.

Spremenila se bo cena za odvajanje odpadne vode, in sicer z 0,3299 na 0,39021, kar v skupnem seštevku pri desetih kubikih vode pomeni spremembo postavke iz 3,299 na 3,9021 evra. 

To pomeni, da se procentualni delež na Nigradovi položnici za odvajanje odpadne vode poveča z 12,22 na 14,45 odstotkov. 

Kot pojasnjuje Krevelj, je do povečanja prišlo zaradi povečanja stroškov na vseh segmentih, največ na energiji. Prav tako so upoštevali dvige minimalnih plač. 

Zaradi znižanja omrežnine položnica ostaja enaka

Postava čiščenje na čistilni napravi se ne spremeni, cena za odstranitev blata ostaja enaka, kot pred enim letom, tudi okoljska dajatev je enaka kot doslej. 

Hkrati se zniža omrežnina, in sicer iz zdajšnjih 3,88 evra na 3,2769 evra. Na skupni položnici pri porabi skupno desetih kubikov vode se tako cena ne spremeni.

Krevelj je ob tem izpostavil, da ima Maribor 35 črpališč odpadne vode, da bo odvajanje v prihodnje še bolj učinkovito, je treba zagotoviti še deset dodatnih. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice