Škof Peter Štumpf je pred dnevi župniku Alojzu Benkoviču preklical njegovih duhovniške pravice, od njega pa zahteva način življenja, ki se sklada z njegovimi duhovniškimi dolžnostmi.

Pred izdajo odločbe naj bi bil duhovnik Alojz Benkovič s strani škofa večkrat opomnjen, omogočen naj bi mu bil tudi čas za premislek za prenehanje vztrajanja v neprimernih ravnanjih. 

Med drugim mu škof očita mu odtujitev cerkvenega blaga, zlorabo cerkvene oblasti oziroma funkcije in opravljanje poslov v nasprotju s predpisi cerkvenih kanonov.

Verniki župnije na Cankovi, kjer je duhovnik Benkovič deloval zadnje leto, niso zadovoljni. Spet bodo brez župnika in brez pojasnil. »Pa v resnici niti ne vemo, za kaj gre,« pravi vernica Jožefa Benko.

Župnik Benkovič več ne sme maševati, pridigati, spovedovati in deliti druge zakramente. Za pojasnila murskosoboška škofija ni dosegljiva.

V obvestilu, objavljenem na spletnih straneh škofije, piše, da je bil duhovnik večkrat opomnjen. Očitajo mu odtujitev cerkvenega blaga, zlorabo cerkvene oblasti oziroma funkcije in pa opravljanje poslov v nasprotju s predpisi cerkvenih kanonov.

Škof pa mu je naložil tudi pokoro, v obliki umika v Stično za eno leto. Duhovnik nam je v telefonskem pogovoru dejal le, da zadevo rešujejo znotraj cerkve.

Ostre besede na relaciji župnik - škof so letele že v beltinški župniji, kjer je do pred nekaj več kot enega leta deloval Benkovič. 

»Veliko sem bila v župnijskem domu takrat, pa smo se zelo razumeli. Na koncu pa je vse nekako narobe prišlo,« nam je dejala vernica Anica.

»On je bil bolj ... Ni bil duhovniški tip, ampak sicer je za cerkev in za ljudi vse naredil, kar so prosili,« pa dodaja Silva.  

Kritike glede gospodarjenja so segale vse do doma za starejše, ki ga je ustanovila beltinška župnija. Vse to je med verniki v Beltincih zbujalo negotovost, številni menijo, da je celo načelo ugled te župnije.

»Ugled je imela župnija za časa Janka Škrabana. Bila je zelo cenjena župnija, kasneje pa se je vse to počasi kvarilo,« komentira Franc.

Spor med duhovnikom in škofom se, kot kaže, vleče že dlje časa. Pred leti so se celo začele širiti govorice, da naj bi duhovnik Benkovič sam želel izstopiti iz duhovništva.

Nekateri verniki beltinške župnije so Benkoviču v anonimnem pismu leta 2018 očitali, da župnik krši celibat, škofa pa pozvali naj razmere uredi. Številni pa so se postavili na stran Benkoviča.

»Celibat naj odpravijo, da bi se duhovnik lahko tudi ženil. On naj svoje delo za cerkvenimi vrati opravlja, posvetno pa naj živi tako, kot vsak drug človek,« pa meni vernica Ana.

20. julija duhovniku Benkoviču preneha služba župnika. Kaj bo storil? Odgovarja takole: »Za leta življenja ve škof, za večnost pa, hvala Bogu, odloča Bog.«

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Nikakor ne ! (nepreverjen)

Ni vse v zenitvi. Predvsem bi pa potrebovali vec redovnic, nun, ... .

Haja (nepreverjen)

Potem bi premalo denarja ostalo cerkvi. Po smrti bi otroci in žena tudi dedovali.

feri1 (nepreverjen)

Papinska hinavščina.... samo so katoliki tudi več nej tak zabiti kak fčasik... Tu pa tan tudi šteri s svojof glavouf mijsli.... Te si pa naj zločinski, pedofilski pa mafijski Vatikan san sebi greje pripijše.....

Starejše novice