Družba HTS Skupina, v lasti Tomaža Šilaka, je pred leti oškodovala 365 delavcev, ki so delali v Avstriji. Podjetje je v stečaju, Šilak pa je dejavnost iz Pesnice pri Mariboru preselil na Dunaj, kjer nadaljuje z novačenjem delavcev prek firme 1A Personal.

Toliko jih je že pred leti nasedlo mamljivim oglasom za delo v tujini, ki jih je ponujala družba HTS Skupina, ki je skrbela za podjetniško in poslovno svetovanje. 

Ta je delavce preko družabnih omrežij, svetovnega spleta in oglasov v časopisih delavcem obljubljala dobro plačano delo v podjetjih v tujini. HTS kot delodajalec je namreč posojal oziroma posredoval delavce v tujino, predvsem v Avstrijo in Nemčijo.

Za prestižne avte našel denar, za plače ne

Toda bivši delavci podjetja so kaj hitro ugotovili, da vse ne gre po načrtih. Plače so zamujale ali bile izplačane v obrokih, v nekaterih primerih jih niti ni bilo. Tako kot niso bili plačani prispevki, prevoz na delo in dnevnice.

Pritožbe in prijave delovnemu inšpektorju so začele deževati, ravno tako ovadbe policiji. Delavce je zelo bolelo tudi to, da za plače denarja ni bilo, za življenje na veliki nogi, prestižni vozni park vodilnih, ki so se vozili v službenih Mercedesih ter na družbenih omrežjih objavljali fotografije s Porscheji, pa se je denar vedno našel. Kljub temu se številni opeharjeni delavci niso upali izpostavljati, saj naj bi jim Šilak tudi grozil.

Namesto zapora družbeno koristno delo

Šilak je v dogovoru s tožilcem očitane kršitve pravic delavcev, poneverbo in uporabo tujega premoženja priznal, zato so mu kazen enega leta in desetih mesecev zapora spremenili v 1320 ur dela v splošno korist, poroča 24ur. Na tožilstvu naj bi na takšno kazen pristali zaradi poprejšnje Šilakove nekaznovanosti. 

Z avstrijskim podjetjem nadaljuje dejavnost

Šilakovi slovenski podjetji, HTS Personalni Servis, d.o.o. in HTS SKUPINA, d.o.o., sta končali v stečaju. A Šilak je že leta 2016, ko so se pričele težave njegovih slovenskih podjetij pričele, že odprl novo podjetje, tokrat v sosednji Avstriji.

Novo podjetje 1A Personal GmbH ima sicer sedež na Dunaju, a je pred nekaj meseci z velikim pompom odprlo svoje pisarne v neposredni bližini slovenske meje, v avstrijski Radgoni, kjer opravlja enako dejavnost, kot jo je poprej v Sloveniji.

Povezave sežejo v Slovenijo

A čeprav Šilak v Sloveniji formalno več nima podjetja, to ne velja za njegove bližnje sodelavce. Tako je pred dobrima dvema letoma, torej ravno takrat, ko so se pričele težave družb HTS, v Murski Soboti bil z vsega 100 evri ustanovnega kapitala ustanovljen zavod Zaposlitveni kotiček - Center novih zaposlitvenih priložnosti, Murska Sobota. Ustanovitelj in direktor zavoda Zaposlitveni kotiček je Janez Tivadar, sicer zaposlen v Šilakovi 1A Personal.

Tivadar je bil pred tem zaposlen tudi v družbi HTS, kjer je opravljal delo projektnega menedžerja. Zaposlitveni kotiček sicer aktivno išče iskalce zaposlitve v tujini in jih nato napotuje v pisarno Šilakove 1A Personal.

Kot nam je povedala ena izmed naših bralk, se je lani udeležila predstavitve različnih del v soboškem Maximusu. Predstavitev je pripravil Zavod Zaposlitveni kotiček, predstavljena pa so bila predvsem dela v sosednji Avstriji. Po končani predstavitvi so zainteresirane povabili ravno v pisarno podjetja 1A Personal v sosednji Bad Radkersburg.

Šilak kot kaže še naprej novači delavce iz Slovenije, tudi iz naše regije, pa čeprav je njegova dejavnost registrirana pri naših severnih sosedih. Splačalo bi se dvakrat premisliti, ali je nekdo, ki je brez slabe vesti ogoljufal 365 delavcev, res prava izbira, da postane vaš naslednji delodajalec.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
markow83 (nepreverjen)

V Avstriji mora podjetje pred zaposlitvijo za delavca položit varščino državi, iz katere se potem krijejo neplačani prispevki. V Avstriji takšnega ravnanja kot v Sloveniji ne bodo tolerirali.

Starejše novice