Razkrivamo, kje se lahko ohladite v okoliških gorah.

Na vzhodu Slovenije bodo temperature narasle tudi do 37 stopinj Celzija.

Temperature se bodo te dni znova dvignile nad 30 stopinj Celzija. Na Agenciji za okolje (Arso) ob tem opozarjajo na veliko toplotno obremenitev, predvsem po nižinah vzhodne in osrednje Slovenije.

Pobegnite pred temperaturami, ki bodo na vzhodu Slovenije znova segale tudi do 37 stopinj Celzija, in se podajte v hribe. Tam boste lahko v miru, tišini in hladu dejavno preživljali te vroče poletne dni. Zgodaj zjutraj si na rame oprtajte nahrbtnik, obujte pohodniške čevlje, poskrbite, da boste imeli sabo sončno kremo, prvo pomoč, dovolj tekočine, malico in rezervna oblačila – tudi takšna, ki vas lahko zaščitijo pred morebitnimi spremembami vremena, in jo mahnite v gore.

Črni vrh (1543 m)

Je najvišji vrh Pohorja. Z vrha boste lahko videli Veliko Kopo, Mislinjsko dolino, Paški Kozjak, Graško Goro, Uršljo goro in Kamniško-Savinjske Alpe. Ob dobri vidljivosti boste lahko videli daleč na obzorju tudi Julijce ter Visoke in Nizke Ture. Vrh je travnat in ima vpisno skrinjico.

Velika Kopa (1542 m)

Velika Kopa je med Grmovškovim domom in bližnjo Malo Kopo. Z vrha se vam bo odprl lep razgled na vse strani: na Svinško planino in Golico v Avstriji, obmejna Košenjak in Kozjak, Črni vrh in Roglo, Paški Kozjak, Graško Goro, Goro Oljko, Posavsko hribovje in Golte ter na Uršljo goro, Peco in Savinjske Alpe ter Mislinjsko dolino s Slovenj Gradcem.

Ribniški vrh (1537 m)

Z njega boste lahko občudovali bližnji Jezerski vrh, na katerem je tudi spomenik padlim borcem planincem, greben Pohorja in del Dravske doline z Mariborom, Črni vrh in Veliko Kopo, Ribnico na Pohorju, Janževski Vrh in Rdeči Breg, del Dravske doline z Radljami ob Dravi ter skoraj celotno pogorje Kozjaka.

Ruška koča na Arehu (1246 m)

Je najstarejša planinska postojanka na Pohorju, ki so jo odprli leta 1907. Od koče se vam bo pogled razprostrl po jugovzhodnem delu Pohorja proti Šmartnemu na Pohorju, na Boč, Donačko goro in Medvednico.

Mariborska koča (1086 m)

Je tudi prva kontrolna točka Slovenske planinske poti. Bližino koče obdaja gozd, zato bo vaš razgled omejen le proti jugovzhodu in jugu, kje boste lahko občudovali slemena Slivniškega Pohorja, Dravsko polje, ozke doline in grape Framskega in drugih potokov, gričevnate Haloze, Boč in Donačko goro.

Boč (978 m)

Imenovan tudi Štajerski Triglav in je med zadnjimi vrhovi v Karavankah. Ima dva približno enako visoka vrhova: na enem so oddajniki in vojska, na drugem, za planince dostopnem vrhu, pa 20 m visok razgledni stolp, s katerega se vam bo odprl razgled po delu vzhodne Slovenije.

Donačka gora (884 m)

Donački gori domačini pravijo tudi Rogatica in je eden zadnjih vrhov Karavank. Ponaša se tudi s prvo slovensko planinsko potjo, ki vas bo vodila skozi bukov pragozd. Ima dva enako visoka vrha – vzhodnega (tehnično bolj zahteven vrh, nanj vodi tudi krajša plezalna pot) in zahodnega. S slednjega, na katerem je postavljen visok kamniti križ, boste lahko občudovali Boč z okolico, ob lepem vremenu pa vam bo pogled segal vse od osrednjih Kamniško-Savinjskih Alp do Pohorja.

Vinska gora (806 m)

Je severozahodno od Dobrne in severovzhodno od Vinske Gore, zaradi gozda pa ne boste mogli občudovati v razgledu po okoliških krajih. Na vrhu sta žig in vpisna skrinjica z vpisno knjigo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice