V Svečini, ki je znana po srčkasti cesti med vinogradi, vsako leto pripravijo odmevni kmečki praznik. Večdnevno dogajanje je vrhunec doživelo s kronanjem vinske kraljice.

Kraj, kjer teče srčkasta cesta med vinogradi, danes pozna že ogromno ljudi, tudi onstran meja. V Svečini že več sto let pridelujejo odlična vina in se lahko pohvalijo z mnogimi znanimi vinogradniki. Kot se za vinske kraje spodobi, je tudi Svečina na svojem kmečkem prazniku, ki ga že tradicionalno obišče več kot tisoč ljudi, okronala vinsko kraljico.

Vinske kraljice Svečine morajo biti poročene, gospodinje in znati upravljati domač vinograd. Kot pravijo, so prave kraljice, in ne "kraljične". Na mlajše vinske kraljice pa z veseljem prenesejo modrosti o vinu, ki jih premorejo le izkušene ženske.

17. vinska kraljica Svečine je postala Andreja Dreisibner. Z njo je ob stojnicah polnih domačih dobrot in nepogrešljivih vin nazdravila množica obiskovalcev. Najbolj družabni so lahko na kmečkem prazniku vztrajali še vso popoldne, saj se je dogajanje nadaljevalo z otroško veselico, kasneje pa so svoje strune napeli še člani ansambla Saše Avsenika.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice