To je eden izmed zadnjih prizorov onesnaženja Dravinje. Zgolj v mesecu dni se je zgodilo dvakrat, a prebivalci Slovenskih Konjic in okolice so takih prizorov vajeni že zadnjih 20 let. Fotografija je bila posneta 7. aprila letos.
V večini primerov je onesnaženje videti kot belkasta barva ali pena na reki. A vse doslej ni ukrepal nihče.

Onesnaževanju voda v Slovenskih Konjicah ni videti konca. Domačini opozarjajo na kar dvajsetletno sistematično izlivanje strupenih odplak v reko Dravinjo.

Lokalna ribiška in gasilska društva, ki so po pojavih odplak večkrat posredovala, so ob neštetih pritožbah naletela na gluha ušesa. Mnogi domačini so že obupali, nekateri se o problematiki bojijo spregovoriti. »Groza. Sramota za tistega, ki to počne,« komentira mimoidoča domačinka Simona Smogavec.

Onesnaženja naj bi se po pričevanju domačinov občasno dogajala zaradi izpuščanja odpadnih industrijskih voda v Dravinjo. V večini primerov je onesnaženje videti kot belkasta barva ali pena na reki. A vse doslej ukrepal ni nihče, nam zaupajo domačini.

»Inštitucije ne naredijo svojega, mi kot občani pa ne moremo čudeža pričakovati. Vem, da so bile večkrat prijave, ampak ...« z glavo odkima domačin Damjan Vidali. Doslej se ni zgodilo še nič.

Domačini so to fotografijo Dravinje posneli 11. maja letos.

Občini Slovenske Konjice je prekipelo

Na občini Slovenske Konjice ocenjujejo, da drugače kot s kazenskimi ovadbami zoper neznanega storilca ne bo šlo.

»V naslednjem primeru bomo dali kazensko prijavo na policijo in potem naj policija ugotavlja, zakaj je do tega prišlo. Inšpekcijske službe mislim, da niso naredile, kar bi morale. To kažejo tudi ti primeri, ki se ponavljajo, in ne vidim drugega izhoda,« dodaja župan občine Slovenske Konjice Darko Ratajc.

Po mnenju domačinov leži odgovornost za tovrstne odplake leži v neznanem podjetju z neustreznimi industrijskimi filtri.

Sum je padel na dve družbi, ki bi po besedah ministrstva za okolje in prostor najverjetneje lahko povzročili to onesnaženje, in sicer Konitex in Konus Konex, kjer so oktobra lani opravili inšpekcijski pregled. Ugotovili so le manjše nepravilnosti.

»Tudi v primeru, ko je inšpekcija za okolje in naravo prejela informacijo Javnega komunalnega podjetja Slovenske Konjice o onesnaženju, ki naj bi se zgodilo 7. 4. 2019, je pristojni inšpektor takoj preveril, ali je morebiti pri družbah Konus – Konex in Konitex, v omenjenem času prišlo do izrednih dogodkov, vendar pri nobeni od družb na ta dan niso beležili izrednih dogodkov v zvezi z emisijami v vode,« na vprašanja Mariborinfo odgovarjajo iz ministrstva za okolje in prostor

Fotografija Dravinje posneta 7. aprila 2019.

V isto smer kažejo tudi v občini Slovenske Konjice, kjer so investirali v čistilno napravo in kanalizacijo v obrtni coni. A onesnaženjem ni konca.

»Ministrstvo za okolje ve, da sta znotraj Konusa dva potencialna onesnaževalca in tudi mi smatramo, da je temu tako, ne morem pa te stvari zdaj prejudicirati,« nadaljuje župan občine Slovenske Konjice. 

Po dvajsetih letih onesnaževanja Dravinje domačinov ne pomirja nič več. »Nam tu ni vseeno, radi bi, da bi bilo tu čisto in lepo,« nam zaupa domačin Štefan Esih.

Škoda, ki se s tem povzroča Dravinji ni ocenjena. A življenja v tej reki že dolgo ni - ne vidimo rib, ne vodnih ptic, ne katerih koli drugih vodnih organizmov. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice