Tudi v letošnjem letu se je Vetrinjski dvor pridružil Globalni akciji za eliminacijo raka materničnega vratu. Simbolno ga je osvetlila turkizno modra barva.

Globalno akcijo za eliminacijo raka materničnega vratu na ravni Slovenije koordinira Slovenska Zveza društev za boj proti raku, na Štajerskem pa Društvo za boj proti raku Štajerske Maribor in Zveza Slovenska unija pacientov.

Tokrat je simbolni pomen udeležbe Društva za boj proti raku Štajerske Maribor v tej akciji še toliko večji, saj najstarejše še delujoče društvo na področju preventive v zvezi z rakavimi obolenji, letos obeležuje 40-letnico svojega delovanja. 

Leta 1982 je ob ustanovitvi društva predsedovanje prevzel doktor Edvard Glaser, kasneje pa doktorica Vera Feguš.

Danes mariborsko društvo pod vodstvom Zvezdane Mavrič Vražič povezuje strokovnjake različnih profilov in prostovoljce iz cele regije, s skupnim ciljem osveščanja javnosti o pomenu zdravega načina življenja in ob tem upoštevanju 12 priporočil Evropskega kodeksa proti raku.

Mnogi njihovi društveni projekti pa so bili v preteklosti prepoznani in nagrajeni kot socialne inovacije. 

Zvezdana Mavrič Vražič, predsednica DBPR Štajerske Maribor

Svečano obeležili 40-letnico društva

V okviru obeležitve 40-letnice društva so danes, 23. novembra, s pričetkom ob 17.30, organizirali svečan dogodek v Kazinski dvorani v Slovenskem narodnem gledališču Maribor.

Za kulturne vložke so poskrbeli: 

  • pevski zbor Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov - La vita, ki je lansko leto opozoril nase v polfinalnem večeru šova Slovenija ima talent,
  • Vokalna skupina Urban, ki letos prav tako obeležuje 40-letnico pevskega udejstvovanja in
  • Godalni kvartet Feguš, ki ga sestavljajo bratje Filip Feguš (violina), Simon Peter Feguš (violina), Andrej Feguš (viola), Jernej Feguš (violončelo) in ki že 30 let razveseljuje ljubitelje komorne in klasične glasbe.
Borut Ambrožič, predsednik Zveze Slovenska unija pacientov

Simbolno zasijala turkizno modra barva

Simbolna turkizno modra barva je tudi letos osvetlila Hram kulture Arnolda Tovornika v  občini Selnica ob Dravi in mariborski Vetrinjski dvor. 

Na ta način so sodelujoči v letošnji akciji opozorili na pomen doseganja ciljev Svetovne zdravstvene organizacije za eliminacijo raka materničnega vratu. Ti cilji so:

  • več kot 70 odstotna udeležba žensk v programu ZORA,
  • ustrezno zdravljenih več kot 90 odstotkov odkritih predrakavih sprememb materničnega vratu in
  • doseči 90 odstotno precepljenost deklic proti HPV.

Uvedba brezplačnega cepljenja proti HPV v nacionalni program cepljenja za deklice, in od leta 2021 tudi za dečke, je pomemben korak v smer, da slovenski otroci v odrasli dobi ne bodo zbolevali za raki in drugimi boleznimi, ki jih povzročajo okužbe s HPV. 

Redna udeležba žensk med 20 in 64 letom v presejalnem programu ZORA in obisk pri izbranem ginekologu pa so predpogoj za pravočasno odkrite in zdravljene predrakave spremembe materničnega vratu visoke stopnje, ki bi nezdravljene lahko napredovale v raka materničnega vratu. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
snkrspop (nepreverjen)

Your writing is really informative, especially because it's so meaningful and updated. Thanks for sharing this wonderful post! The Air Jordan 4 Infrared is a brand new colorway that looks familiar because a similar one released eight years ago. Cheap Reps Nike Air Jordan 4

Starejše novice