Včeraj dopoldne so z otvoritvijo, vodstvom ter sobotnim brunchem z mimozami in rogljiči v Umetnostni galeriji Maribor predstavili nekaj novih pridobitev v svoji stalni zbirki.

Umetnostna galerija Maribor je v zadnjih petih letih za svojo zbirko z donacijami in odkupi uspela pridobiti nekatera od osrednjih del slovenske vizualne umetnosti, predvsem s strani mladih avtorjev in umetnikov srednje generacije, pa tudi posamezna zgodovinska dela znanih umetnikov ter nekaj zapuščin pomembnih mariborskih avtorjev in fotografov, kot sta Ivan Dvoršak in Zora Plešnar.

Pridobili več kot 250 umetniških del

V petih letih so pridobili – predvsem z donacijami umetnikov oziroma njihovih dedičev – več kot 250 umetniških del, pridobitve pa se močno navezujejo na njihov razstavni program in druge osrednje projekte zadnjih let. Tako je zapuščina fotografa Ivana Dvoršaka prešla v zbirko Umetnostne galerije Maribor ob njegovi retrospektivi, številna dela mariborske alternativne scene iz osemdesetih let so bila donirana ob pregledni razstavi Mi, vi, Oni, donacija prostorske instalacije Marka Pogačnika se je zgodila ob prenosu retrospektivne razstave iz Moderne galerije v Ljubljani, medtem ko je odkup z donacijo JAŠEVE instalacije rezultat uspešnega sodelovanje med umetnikom in institucijo na 56. beneškem bienalu.

Umetnostna galerija s posebnim fokusom na mariborskih umetnikih

Z izborom desetih umetniških del, ki so jih pridobili v zadnjih petih letih, so skušali obiskovalcem ponuditi vpogled v aktualno politiko galerije, ki je usmerjena k prepoznavanju ključnih avtorjev mlajše generacije slovenskih umetnikov s poudarkom na video umetnosti in večmedijskih umetniških delih, ter še s posebnim fokusom na mariborskih umetnikih oziroma avtorjih iz regije.

Kustosinja Simona Vidmar tako pravi, da je vesela tudi pridobitve treh zadnjih predstavnikov Slovenije na beneškem bienalu, in sicer Jasmine Cibic, JAŠE in Nike Autor »ter da nam je uspelo v zbirko pridobiti dela prodornih mariborskih avtorjev mlajše/srednje generacije«.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice