Vir: Facebook profil Marko Perković Thompson
Hrvaškemu pevcu mnogi očitajo ustaštvo in nacionalizem, sam pa trdi, da zagovarja zgolj ljubezen do Boga, družine in hrvaške domovine.

Organizator koncertov Miran Trol, ki je prvi koncert hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona v Sloveniji nameraval organizirati že maja 2017, je za Mariborinfo potrdil odločitev ministrstva za notranje zadeve, ki je odpravilo zadnjo odločbo Upravne enote Maribor. S slednjo je mariboska upravna enota nekaj tednov nazaj že drugič prepovedala koncert Thompsona v Mariboru.

Trol zadeve sicer ne želi komentirati: »Osebno v tem trenutku ne dajem nobenih izjav v zvezi s tem. Vse boste izvedeli, ko bo čas za to.«

Pritožbo Trola sprejeli kot utemeljeno

V odločbi ministrstva za notranje zadeve, ki je pritožbo Trola sprejelo kot utemeljeno, je zapisano, da se prijava javne prireditve vrne Policijski postaji Maribor. 

»Pravico do zbiranja in združevanja opredeljuje že Evropsko sodišče za človekove pravice, ki v 11. členu določa, da ima vsakdo pravico do svobode zbiranja in združevanja, izvrševanje teh pravic je mogoče omejiti samo z zakonom, če je to nujno v demokratični družbi zaradi državne ali javne varnosti, za preprečitev neredov ali kaznivih dejanj, zaradi varovanja zdravja ali morale ali za varovanje pravic in svoboščin drugih ljudi,« so na ministrstvu za notranje zadeve med drugim utemeljili odločitev in dodali:

»Navedeno pravico kot temeljno človeško pravico in svoboščino določa tudi Uprava Republike Slovenije, in sicer v 42. členu določa, da je vsakomur zagotovljena pravica do mirnega zbiranja in do javnih zborovanj, zakonske omejitve pa so dopustne le, če to zahteva varnost države ali javna varnost ali varstvo pred širjenjem nalezljive bolezni.«

V ponovljenem postopku so predlagatelja prepovedi, to je Policijsko postajo Maribor I, pozvali, da skladno s sodbo upravnega sodišča in odločbo ministrstva za notranje zadeve določi in konkretizira razloge in podlago za prepoved prireditve ter predloži »konkretne dokaze, da pevec Thompson poveličuje ustaštvo in ima radikalen odnos do Srbov in da na njegovih koncertih to poveličuje publika ter na kakšen način se to izraža na prireditvah ...«

A zbrani dokazi za ministrstvo za notranje zadeve menda niso bili dovolj prepričljivi.

»Organ druge stopnje ponovno poudarja, da pritrjuje predlagatelju prepovedi koncerta Thompsona in organu prve stopnje, da je poveličevanje ustaštva kaznivo dejanje in da so kakršnakoli dejanja kogarkoli, ki bi le to poveličevalo, nedopustno, s čimer se strinja tudi pritožnik. Prav tako organ druge stopnje razume čustva žrtev ustaškega režima in njihovih svojcev, vendar pa je ob upoštevanju sodbe Upravnega sodišča Republike Slovenije z dne 11. junija 2019, s katero je to ugodilo tožbi Mirana Trola ob upoštevanju veljavne zakonodaje ter dokazil, predlogu predlagatelja ni mogel slediti zaradi zgoraj navedenih argumentov,« so še zapisali.

Celotna odločba v nadaljevanju. 

Spomnimo, da se je Trol po novi odločbi mariborske upravne enote pritožil na ministrstvo za notranje zadeve, ki mu je v sredo ugodilo. Thompson in organizator Trol imata zdaj v rokah pravnomočno odločbo, a vprašanje je, če bo hrvaški glasbenik še želel izvesti koncert.

Poslovne škode naj bi bilo za kar 150.000 evrov. Najprej bi se morala poskusiti pogoditi z državnim odvetništvom, če ne pride do dogovora, pa lahko vložita odškodninsko tožbo, še poroča Reporter.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Njet (nepreverjen)

Thompsonov koncert je predviden v Festivalni dvorani na Lentu. Baje bodo takrat v neposredni bližini, na Titovem mostu, prepevale tudi "kombinatke", ki jim bo dirigiral Ivo Godnič.

Kurta (nepreverjen)

Treba je vlozit ustavno presojo na to, v Maribor tega koncerta ne bo, ker se mesto Maribor zeli na ta nacin zlomiti in podrediti. Halo Mariborcani vstanite se, danes Tomson, jutri toborišče v na Teznem, pojutrisnjem Hrvaščina kot uradni jezik.

Z vso silo bomo zaščitili Maribor in Slovenijo!

Nije lijepo (nepreverjen)

To si ti sanjao.
Slovenski sud je upravo rekao svoje.
Zakon se mora poštovati.

In reply to by Kurta (nepreverjen)

Nije lijepo (nepreverjen)

Slovenija je pravna država u kojoj se moraju poštivati slovenski zakoni.
Ko ne poštuje slovenski zakon u Sloveniji, taj je prijestupnik.
Jednostavno.

Hoj hoj (nepreverjen)

Danijelće pojej en krof, pa gibanicu.

In reply to by Nije lijepo (nepreverjen)

Default (nepreverjen)

Ustas raus jugovici raus

Hoj hoj (nepreverjen)

Ce pa si ga slovenci najbolj zelijo, desnicarji, podporniki Janše. Janša bo pa baje sel na njegov koncert. Katastrofa kje jaz zivim.

In reply to by Default (nepreverjen)

janban

Naj ustaš prepeva v Srbiji,tam so mu bratje.V Mariboru zagotovo nikoli ne bo prepeval svojih zafrustruiranih ustaških pesmi.Toliko pa mariborčane že poznam.

matjazmesaric (nepreverjen)

očitno nimaš pojma, ustaši so v Srbiji dobrodošli, kot nacisti med židi. Se pa strinjam, v Mariboru in v Sloveniji nasploh, nimajo kaj iskat.

In reply to by janban

zedinjena slovenija (nepreverjen)

Saj ne bo pel ustaških pesmi, pel bo - Ustani BAN Hrvatska te čeka !!

In reply to by janban

Kritik (nepreverjen)

Zakaj ne gre Orbanu zapeti o "velikoj Hrvatskoj " ? Tam imajo drugačne zemljevide kot Hrvati . Mu bodo razložili zgodovinske dogodke .

In reply to by zedinjena slovenija (nepreverjen)

Starejše novice