V severovzhodni Sloveniji že cepijo s pomočjo mobilnih enot, a zdravstveno osebje skrbi logistika odprtih cepiv.

Da bi čim prej dosegli visoko precepljenost prebivalstva, so zdravstveni domovi začeli cepiti nenaročene paciente tudi s pomočjo mobilnih enot.

»Želimo pravzaprav približati mesto cepljenja, da ne bi bila to ovira, želimo, da bi se čim več cepilo,« pravi Metka Petek Uhan, direktorica Zdravstvenega doma Ptuj. 

V Prekmurju štiri mobilne enote

V Zdravstvenem domu Murska Sobota so mobilne enote organizirali na štirih lokacijah. 

»Mi smo do prejšnjega tedna cepili samo naročene, prejšnji teden, ko smo uvedli cepljenje tudi nenaročenih, smo cepili samo z AstraZeneca, zdaj pa so nas pozvali, da lahko cepimo s vsemi cepivi nenaročene paciente in naj se nekako organiziramo z mobilnimi enotami. Tako sedaj cepimo ob ponedeljkih v Beltincih in Gornjih Petrovcih in ob petkih v Rogašovcih in pri Gradu,« nam pojasni Edith Žižek Sapač, direktorica Zdravstvenega doma Murska Sobota. 

Direktorica Zdravstvenega doma Ptuj Metka Petek Uhan

S prvo mobilno enoto na Ptuju v najmanj precepljeno občino

Zdravstveni dom Ptuj je danes svojo prvo mobilno enoto organiziral v Juršincih, občini, kjer je najmanj cepljenih s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19. 

»Cepljeni sem bil že dvakrat in ni bilo nobenih težav, sem pa slišal, da je tu slaba percepljenost, pa škoda da ni boljša precepljenost, ker je to potem boljše za vse nas,« pove občan Franc Gornjec

Problem mobilnih enot

Pristojni svarijo, da lahko pride pri cepljenju nenaročenih pacinetov v različnih mobilnih enotah do velikih logističnih težav s samim cepivom.

»V eni viali cepiva Johnson & Johnson je pet odmerkov in ta viala je lahko odprta samo tri ure. In v kolikor se teh pet odmerkov ne porabi, potem v bistvu se ta cepiva zavrželjo. Pri Pfizerjevem cepivu je to okno šest ur,« pojasni Jernej Završnik, direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor. 

»Če ostane katera viala, jo bomo skušali uporabiti še isti dan v našem rednem cepilnem mestu. Drugače pa je to logistično zelo težka stvar,« pa še pristavi Petek Uhan iz Zdravstvenega doma Ptuj. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ip (nepreverjen)

Ja pol ne cepit dokler ni pet ludi zagotovljenih. Saj ne prodajate krompirja za vraga.

Starejše novice