S strogimi omejitvami je bilo omejeno tudi delovanje pasjih šol. Kakšne posledice je to pustilo na inštruktorjih, tečajnikih in psih ugotavljajo v Kinološkem društvu Maribor.

S ponovnim zapiranjem pasjih šol so v Kinološkem društvu Maribor ostali brez rednega prihodka, s katerim pokrivajo tekoče stroške obratovanja stavbe, reflektorjev. Brez prihodka so ostali tudi inštruktorji, ki vodijo tečaje.

Zapiranje pasjih šol je vplivalo tudi na nadaljevanje sezone.

»Ustavitev dejavnosti sedaj pomeni, da še vedno ne moremo pričeti z novim sklopom tečajnikov, saj moramo zaključiti septembrski del. To prinaša ponoven izpad dohodka. Veliko tečajnikov se je odločilo, da s tečaji ne bodo nadaljevali, kar za nas pomeni povrnitev tečajnin,« razloži Tina Nagode, inštruktorica Kinološkega društva Maribor.

Pove, da bodo z rednim delom lahko pričeli šele septembra, če bo dejavnost ostala odprta. Tako so izgubili najmanj celo leto, posledic se še ne zavedajo.

Kaj izostanek pomeni za pse?

Psi radi delajo s svojim lastnikom in ob tem uživajo. Ko lastniki obiskujejo tečaj, so veliko bolj dosledni pri šolanju psa.

Posledično je njihov kosmatinec bolj zaposlen, lepše vzgojen in srečnejši.

»Za pse v začetnih tečajih to pomeni, da so v najbolj občutljivem obdobju odraščanja njihovi vodniki ostali brez praktičnih smernic. Vzgoja preko ekranov pač ni mogoča. Iz tega lahko sledi, da psi v času odraščanja niso dobili dovolj pozornosti in pravilnega usmerjanja. Posledice se lahko kažejo kot vedenjski problemi,« razloži inštruktorica.

Največje posledice na mladičih

Odsotnost tečajev je največje posledice pustilo na mladičih. Inštruktorji ob vrnitvi opažajo težave, ki se kažejo kot ločitvene tesnobe, uničevanja, nerazumevanje z drugimi psi.

Tina razloži, da je delo z mladičem najlažje: »Mladiča najlažje navadiš na svoj tempo življenja. Nimajo še dosti privzgojenih problematičnih vedenj, ki jih lahko s pravilno vzgojo preprečimo ali pravočasno odpravimo. Pri odraslem psu moramo najprej začeti pri obstoječih vedenjskih problemih, da sploh lahko nadaljujemo s sobivanjem.« 

Pasji nagon se razvija do drugega leta starosti

V času brez tečajev se lastniki niso rabili sistematično ukvarjati s psmi. Tako so psi v okolici našli zanimivejše aktivnosti, ki ne vključujejo lastnikov.

»S takšnim psom je težko sobivati. Ko se pes enkrat nauči, da je čisto dobro tudi brez skrbnika, ga težje prepričamo v nasprotno. Posledica so psi, ki životarijo stran od družine, ne gredo zraven na morje ali na izlete, saj so neobvladljivi, nadležni,« pojasnjuje. 

Pasji nagoni se razvijajo do drugega leta starosti. To je obdobje, ko postavimo meje in psa vzgojimo.

»Lastniki ob prvih uspehih mladiča pozabijo, da  sledi še puberteta, razvoj nagonov, ki nam mogoče ne bodo najbolj všeč,« opomni Tina Nagode.

Kako ravnati, če se situacija ponovi?

V primeru, da bodo pasje šole ponovno zaprli, lastnikom psov priporoča, da si naredijo urnik za učenje psa.

Sprehodi naj bodo zanimivi, polni igre in pustolovščin z lastniki. Vadite že naučeno in utrjujte znanje. Za vsak problem, ki se pojavi, poziva, da kontaktirajte inštruktorje.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danvid (nepreverjen)

Kaj pesi so tudi morali doma ostat in madke nosit?cepci'kaj si boste še izmislili.

Ragnar The King (nepreverjen)

serejo
sedaj pa vidim da res vsak
ki ima 5 minut cajta cuza državo

Konj Branko (nepreverjen)

Lubi Slouvenci,trditev je prava,kljub temu,da na Subicevi delajo na polno,je zadeva s Covidom slabo vplivala na stare in mladice.Homo homiňi lupus.

Starejše novice