Foto: bralka Nina
Okolico Pekrskega potoka, ki je priljubljena točka za sprehode, že nekaj časa prerašča trava. Potoka skozi visoko travo skoraj ni mogoče videti. Podjetje, ki je zadolženo za urejanje potoka, je pojasnilo, da urejanje vodnih zemljišč trenutno ni dovoljeno.

Pred dnevi smo pisali o nepokošeni okolici Pekrskega potoka, ki je potrebna ureditve. Bralka Mariborinfo se je na nas obrnila z opozorilom, da je potok zaraščen in neurejen.

Visoka trava in koprive kazijo izgled potoka in motijo sprehajalce, ki želijo uživati v delčku narave v urbanem okolju.

»Doma smo v Novi vasi in dnevno se z dvema malima otrokoma sprehajam ob in preko Pekrskega potoka. Že nekaj časa gledam to žalostno podobo potoka. Ves je zaraščen in preraščen s travo, koprivami in rastjem. Koprive so prerasle preko mostička, trava je pa višja od otrok,« je povedala bralka.

Del na vodnih zemljiščih ni dovoljeno izvajati

Po komentar teh navedb smo se obrnili na podjetje VGP Drava Ptuj, ki je po besedah Mestne občine Maribor zadolženo za izvajanje košnje. Pojasnili so, da trenutna podoba Pekrskega potoka moti tudi njih, vendar se v tem obdobju dela na vodnih zemljiščih ne smejo izvajati.

Dodajajo, da je letošnje poletje s pogostim deževjem ustvarilo dobre pogoje za bujno rast obrežne zarasti ob strugah vodotokov.

»Bujna zarast Pekrskega potoka, ki poteka večinoma po gosto naseljenem območju tudi po našem mnenju kazi podobo urbanega območja, vendar se dela v času med 1. marcem in 1. avgustom na vodnih zemljiščih ne smejo izvajati,« so povedali. 

Košnjo je po zakonu o divjadi in lovstvu možno izvajati v jesensko-zimskem obdobju.

Foto: bralka Nina

Košnja na tem območju enkrat letno

Na območju Pekrskega potoka upravljavec vodotokov, torej ministrstvo za okolje in prostor - Direkcija Republike Slovenije za vode, zagotavlja sredstva za izvedbo košnje enkrat letno. Košnja pa se časovno izvaja skladno z zahtevami, ki izhajajo okoljske zakonodaje

»Vzdrževalna dela, ki presegajo obseg varstva pred škodljivim delovanjem voda, pa lahko zagotavlja tudi lokalna skupnost sama ali skupaj z drugimi pravnimi ali fizičnimi osebami ob soglasju ministrstva,« so še dodali v podjetju VGP Drava Ptuj.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Kaj pa zakon o Ambroziji ? Ali so ambroziji prepovedali rast od marca do avgusta ?
Butalci .

Starejše novice