Perniško jezero je v zadnjem desetletju priča poginom več deset ton rib. Dogaja se prava okoljska katastrofa, vse državne službe pa se otepajo upravljanja z jezerom, katerega želijo domačini urediti v turistične namene.

V Perniškem jezeru je od leta 2008 zaradi mulja in posledično nizkega vodostaja poginilo več deset ton rib. Za pravo okoljsko katastrofo je odgovoren tudi slab odnos državnih ustanov. Župan Pernice ob tem izpostavlja, da so turistični razvoj jezera zavrli tudi naravovarstveniki, ki so jezero zaščitili kot spomenik.

Mulj naj bi po gradnji bližnje avtoceste odstranil Dars, ki želi zdaj jezero vrniti v upravljanje agenciji za vode. Ta pa jezera noče, saj odvoz mulja naj ne bi bil izveden v skladu z dogovori. 

Mulj ni bil odstranjen že skoraj 50 let

Domačini so v zadnjem desetletju priča velikim poginom rib, kar jih nikakor ne pušča ravnodušne. Zadnji večji pogin se je zgodil letošnjega julija, ko je kar šest ton rib razpadalo na gladini in brežinah spodnjega dela Perniškega jezera.

»To je grozno, to ni mogoče opisati, to moraš doživeti. To je grozen smrad, ko te ribe poginjajo,« poudarja Franc Čep iz civilne iniciative za ohranitev Perniškega jezera.

Razlog za takšen pogin je bil nizek vodostaj, saj že skorajda 50 let nihče iz jezera ni odstranil mulja. 

Predstavniki Darsa se norčujejo

V civilni iniciativi so prepričani, da bi po lokacijskem načrtu to moral storiti Dars, ko se je gradila avtocesta.
 

»V obraz te gleda in ti reče, da so vsa dela naredili,« besede predstavnika Darsa opisuje Franc Čep. »Ko pa mu pokažeš stanje pa se obrne stran in smeji. To je popolnoma neodgovorno.«

Da odvoz mulja zares ni bil izveden v celoti je ugotovila tudi agencija za vode. Ta namreč prav zato ne želi jezera prevzeti nazaj v upravljanje. Roke nad jezerom, kjer so desetletja gojili ribe, pa so dvignili tudi v ribogojnici. V podjetju Ribe Maribor so v telefonskem pogovoru povedali, da je zgodba s Perniškim jezerom za njih zaključena. Upravno sodišče je namreč zavrglo njihovo pravico do uporabe te vode za ribogojstvo.

Brezvladje preprečuje razvoj turizma

Z jezerom torej noče upravljati nihče, na kar opozarja tudi župan občine Pesnica Venčeslav Senekovič. »Na nek način vlada tukaj brezvladje, kar je posledica nedorečenosti državnih organov glede pristojnosti,« je povedal pesniški župan.

Domačini pa bi si želeli jezero urediti v turistične namene.

»Nočemo masovnega turizma, želimo samo, da bi se to okolje uredilo. Da bi se uredile sprehajalne potke in kakšna klopca,« pripoveduje Čep.

A doslej je občina pri tem vselej naletela na odpor pri Zavodu za varstvo narave, ki je jezero zaščitil kot naravni spomenik. Župan Venčeslav Senekovič je razočaran, da tudi ta pristojna inštitucija ne ukrepa v zvezi z vzdrževanjem tako zgornjega, kot spodnjega perniškega jezera. To je tako ujetnik državnih služb, ki ne želijo prevzeti upravljanja in domačine napotujejo od vrat do vrat.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice