Znate prepoznati znake zastrupitve na vašem hišnem ljubljenčku?

V severovzhodnem delu Slovenije odmevajo novi primeri najverjetneje načrtnega zastrupljanja psov. V majhni vasici Bunčani v občini Veržej je bilo v eni noči zastrupljenih kar pet psov od skupno devetnajstih prijavljenih. Večina jih je zaradi hitrega ukrepanja veterinarjev preživela, za enega izmed psov pa je pomoč prišla prepozno. Glede na to, da se je v tako majhnem okolju zastrupilo kar pet psov, skorajda ni druge možnosti, kot da gre za namerno dejanje.

Zakaj?

»V teh primerih je zagotovo šlo za zastrupitev, najverjetneje z organofosfati. Če se zastrupi en pes, to še ni sumljivo. Toda pet psov v isti vasi v eni noči? Tokrat res lahko posumimo, da je šlo za načrtno zastrupitev,« ugotavlja Igor Škarica, veterinar iz Veterine Škarica. Zakaj bi to nekdo počel ni jasno ne domačinom, ne veterinarju:

»Strup jim skrijejo v kakšno klobaso, pes pa je sploh ne grize, ampak kar pogoltne.«  

Veterinar svetuje, kako prepoznati znake zastrupitve

Prav zastrupitev z organofosfati, ki se skrivajo tudi v strupu za polže, so med najbolj nevarnimi za pse. Pri tovrstni zastrupitvi se je treba odzvati takoj, opozarja veterinar. Pes lahko namreč pogine že v dvajsetih minutah. 

»Psi postanejo zbegani, prestrašeni, nekontrolirano hodijo, zanaša jih, zelo hitro dihajo, imajo povišano temperaturo, ki je glavni problem - dvigne se jim lahko tudi do 42, lahko padejo direkt v komo, nezavest, ležijo,« prve znake zastrupitve našteva veterinar.  

Odzvati se je treba takoj, še dodaja: »Ko lastnik to opazi, mora takoj v veterinarju, ker lahko pes pogine v roku 20 minut, če to zaužije.«

Zastrupitev z antifrizom je nekoliko drugačna

Pozimi se psi pogosto zastriijo etilenglikolom oziroma antifriz. V tovrstnih primerih so simptomi nekoliko drugačni: »Pes postane miren, neješč, apatičen, noče se gibati, lahko bruha, dobi krvavo drisko in je stvar kar kritična, če ne gre hitro k veterinarju.« Po zaužitju antifriza lahko pes pogine že v nekaj urah. Če pri svojem psu opazite katerega ali celo več izmed teh znakov, ne oklevajte. Vsaka minuta je lahko usodna.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
nagajivček (nepreverjen)

Kadar mačke ni doma, miši plešejo !

Starejše novice