Tiste prehitre govorice, da v Mariboru »bolj malo dogaja«, smo lahko nazorno ovrgli sinoči, pa smo se sprehodili zgolj po središču mesta.

Čez petkovo štartno linijo ...

Kot smo danes že poročali, se je pričel Maribor Sport Fest, in sicer z otvoritvenim 2. nočnim tekom, ki se je pričel ob 20. uri, svoje tekaške zmožnosti pa je lahko na pet- ali desetkilometrski progi preizkusil vsak prijavljeni, ki si je želel privoščiti večeren tek po središču mesta, ob Lentu, pod Kalvarijo in zaključiti v Mestnem parku.

Po tekaškem štartu pa smo se napotili proti Koroški cesti, kjer smo pred Pivarno preizkusili nova okusna kraft piva in tako uživali v intenzivnih okusih, ki so jih pustili hrastovi sodi, nežne borovnice ali pa sladek mango. 

Še kdo živi s Titom?

V tem času pa so se tudi na široko odprla vrata sosednje galerije K18, ki je povabila z velikimi profili nekdanjega maršala Tita. Ob Cedeviti, Komunajzer pivu, Pez bonbonih, tistih 505 s crtom in Domačici. Udeležili smo se namreč razstave »Živimo s Titom?«, ki je nastala v okviru izobraževalnega cikla Naša socialistična Jugoslavija.

Na natečaju je bilo možno sodelovati s fotografijami podob Josipa Broza Tita, ki še vedno visijo po domovih, delovnih mestih, delavnicah, ateljejih … Tako je v galeriji sedaj razstavljenih okoli 100 fotografij, nekatere pa so opremljene tudi z anekdotami sodelujočih. 

Razstavo si je možno ogledati vse do petka, 20. julija.

Ko smo se vračali s priokusom Domačice in jugonostalgije, smo zaslišali, da so se v tem času primorski Nesesari Kakalulu na Poštni ulici že dobro razgreli, posedujoči pa so uživali v petkovem groovu, medtem ko smo lahko užili še lekcijo strastnega pivoljuba in hkrati madžarskega uvoznika piva. 

Okusi mangovega piva, jugonostalgije in funkovskega jazza (ali obratno)

Z željo po drugačnem zvoku smo ekspedicijo nadaljevali proti Židovskem trgu na veliki finale tokrat pokritega festivala Jazz 'ma mlade. V prijetni atmosferi, ki so ji svojo moč dodajali zadovoljni poslušalci, so z jazzovskimi klasikami večer otvorili učenci Konservatorija za glasbo in balet Maribor, ki pa jih je zamenjal kvartet Quartzite, ki slovi po svoji kvaliteti. Priložnost smo imeli slišat tudi spoj jazza, funka in pridiha elektronike s kanadskim reperjem in beatboxerjem Beatoxom, Nina Korošak Serčič triom ter skupino Soul 'n Pepper. S tem se dogajanje ni zaključilo, le prestavilo v Vodni stolp.

V sklopu festivala se je podaljšal tudi delovni čas vseh galerij na Židovskem trgu v Mariboru – obiskovalci so si lahko ogledali različne slikarske in fotografske razstave, spoznali židovsko identiteto v sinagogi in GT22.

Po rapovski beat ...

Četudi je bilo želji po izrazitem ritmu že zadoščeno, pa se je v Vetrinjskem na Hype Up dogodku pridružil Emkej s posebnim showcase-om novega albuma, imenovanega Probaj razumet, s starim rapom pa lokalni Utrip, za ulično vzdušje pa so poskrbele tudi hip-hop plesalke Plesne šole Samba. Tudi tukaj niso kar tako zaključili z dogajanjem, nadaljevali so ga še DJ-ji, ki so poskrbeli, da ni prehitro zmanjkalo svojevrstnega glasbenega utripa. 

... in bluesovsko odpeljavo

Večer pa smo zaključili - pa še to, ker nas je preganjala ura in jutranje obveznosti - v Jazz klubu Satchmo, kjer smo dobili še močan rock-bluesovski priokus, ko so na oder stopili sedaj že zaradi koncertne kilometrine dobro znani Prismojeni profesorji bluesa.

Pa naj še kdo reče, da »pa je Maribor res ubog in nič ne dogaja« in je zato moral ostati doma.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice