Foto: Zavetišče za živali Maribor
V Zavetišču za živali Maribor trenutno na nekoga, ki bi jih imel rad, čaka 16 psov in deset mačk. Med njimi je tudi Piki, kuža, ki na posvojitev čaka že šest let.

Kuža Piki v Zavetišču za živali Maribor na novega lastnika čaka že šest let. Rjavega lepotca so v zavetišče sprejeli 16. avgusta 2012. Vse od tedaj čaka, da bi se vanj znova nekdo zaljubil. 1. januarja letos je napolnil devet let in čeprav je po pasjih letih že pravi starček, še vedno upa na dobrega lastnika. 

Foto: Zavetišče za živali Maribor

Pikiju se je nedolgo nazaj pridružil črni lepotec Nero

V zavetišču se je Pikiju in drugim živali nedolgo nazaj pridružil Nero - prijazen, aktiven in igriv kuža, ki se zelo dobro počuti v družbi človeka in drugih živali. Brez ljubečega lastnika je ostal tik pred božičnimi prazniki, odprtih rok pa so ga sprejeli v Zavetišču za živali Maribor. Zdaj, tako kot Piki, upa, da bo mimo prišel prijazen in ljubeč človek, ki ga bo sprejel v svoj dom.

»Nero z nekaterimi samci ni v najboljšem odnosu, a je pozoren in hitro učljiv. Primeren je za aktivne in izkušene skrbnike, ki mu bodo nudili dovolj fizične aktivnosti in z njim delali vaje poslušnosti,« o njem pravijo v zavetišču.

Najdimo jim nov dom

Zavetišče je prehoden dom za vse izgubljene, zavržene in mučene živali. Tukaj žival sprejmejo, jo zdravstveno oskrbijo, sterilizirajo ali kastrirajo, nato pa ji poskušajo najti nove lastnike. Med začasnim bivanjem živali v zavetišču posebej psom nudijo dnevno gibanje s sprehajanjem. 

»Pri oskrbi živali nam pomagajo prostovoljci, sprehajalci in seveda številni donatorji, ki nam prinesejo hrano, priboljške, povodce in raznorazne pripomočke, s katerimi nam veliko pomagajo pri sami oskrbi živali. Tako se s skupnimi močmi potrudimo, da je bivanje živali v tem prehodnem domu čim lepše, kar nam tudi dobro uspeva. Sicer res, da zavetišče ni hiša veselja za živali, po drugi strani pa le imajo streho nad glavo, polne želodčke, veterinarsko oskrbo, dnevne sprehode in seveda obilo ljubezni,« razlaga Tomaž Kristanič, vodja Zavetišča za živali Maribor.

»Naše poslanstvo je zapuščenim živalim z vašo pomočjo zagotoviti topel in ljubeč prehodni dom ter jim čim prej poiskati nove lastnike. Naša vizija je idealno zavetišče – torej prazno zavetišče,« še pravijo v zavetišču.

Zakaj sploh posvojiti žival?

»Vsekakor lahko posvojitev živali iz zavetišče priporočamo. Vse živali so namreč veterinarsko pregledane, mikročipirane s pripadajočim evropskim potnim listom, tretirane proti zunanjim in notranjim zajedavcem, cepljene proti kužnim boleznim - psi tudi proti steklini, psice so sterilizirane, mačke so sterilizirane in mački kastrirani. Seveda poleg tega, da je vse urejeno, so pri nas živali, ki so pobegnile, so bile zavržene, so tako ali drugače izgubile svoj dom in so seveda neizmerno vesele, ko dobijo nov ljubeč dom, s čimer so izpopolnjene njihove naravne potrebe,« pojasni vodja zavetišča in še pristavi:

»Marsikdaj imajo ljudje stereotipno razmišljanje o živalih v zavetišču, da so prestrašeni, imajo takšne in drugačne travme, hude vedenjske težave ... Kar v veliki večini ne drži. Posvojitev živali iz zavetišča toplo priporočam.«

Posvojitev živali, ki je ostala brez doma ali lastnika, toplo priporoča tudi uredništvo Mariborinfo. Zato bomo vsak četrtek objavili zgodbo živali, ki je pristala v zavetišču, in osveščali ljudi o posvojitvah.

Pomagajmo jih najti topel in ljubeč dom!

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kuža za zaščito (nepreverjen)
Pasjeljubec (nepreverjen)

Saj ne upam v azil, ker bi se razjokal in si želel od tam odpeljati vse mačke in pse. Svet je krut.

Starejše novice