Tematski dopoldan »Piramida, kdo bo tebe ljubil?« ni bil namenjen naštevanju težav in krivcev, temveč iskanju rešitev usode zapostavljenega mariborskega simbola.

Minuli petek je v Salonu uporabnih umetnosti v okviru Festivala sprehodov, ki ga organizira Rajzefirber, potekala okrogla miza na temo Piramide – griča, na katerem je Maribor pognal korenine. 

Branka Bezjak, novinarka Večera, in Andrej Gulič, predstavnik MKC, sta okroglo mizo otvorila z vprašanjem o lastništvu Piramide in načrtih, ki jih ima z gričem (novo) vodstvo občine. Podžupan in arhitekt Gregor Reichenberg pravi, da si »mestna občina sicer prizadeva za pridobitev lastništva Piramide; ampak ima zemljišče status kmetijske površine, kar je problem, saj občina nima statusa kmetovalca in ga tudi ne more dobiti«.

Sklene, da so potrebne spremembe v zakonodaji, da lahko država upravljanje zemljišča prenese na občino. Po besedah podžupana so dogovarjanja z ministrstvom že v teku, prihodnost Piramide pa vidi v ureditvi muzeja na prostem, kjer bi lahko (med drugim) prikazovali postopek pridelave vina. Hkrati poudarja, da si želijo Piramido urediti do »najlepšega vinograda vseh časov«, kjer bi bilo možno gostiti tudi kulturne dogodke in jih obiskovati »ne samo v teniskah, temveč tudi v salonarjih«.

Foto: Boštjan Selinšek

»Potrebne so izkušnje, ne samo dobra volja.«

Andrejka Majhen

Udeleženec okrogle mize Mitja Maruško, predstavnik ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, je kot (za)zdajšnji lastnik zemljišč na Piramidi povedal, da se tudi na ministrstvu strinjajo s prevzemom zemljišča s strani občine in dodal, da že dosedanjim podvigom »iz dobre volje« na Piramidi niso nasprotovali.

Andrejka Majhen, vodja kabineta pri ministrici za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je dodala, da so tovrstni posegi sicer dobrodošli, a »kratkega daha«, saj ponujajo začasno in zasilno rešitev, prinašajo pa stroške in ugotavljanje, kdo je za kaj pristojen – zato predlaga naj občina pride na ministrstvo z dodelanim in celovitim projektom.

Foto: Boštjan Selinšek

Mihela Kajter iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Maribor in Sam Jerčič iz Zavoda za varstvo narave ocenjujeta, da ostanki gradu na Piramidi propadajo in niso dovolj zaščiteni; zemljišče tudi ni naravovarstveno zavarovano, opredeljuje ga le status širše varovanega območja mestnega parka.

Med prisotnimi sta bila tudi mestni viničar in skrbnik Stare Trte Stane Kocutar ter vinogradnik Boštjan Protner, ustanovna člana Zadruge Vino Piramida, združenja vinogradnikov. Po njunih besedah tudi v zadrugi stremijo k temu, da upravljanje Piramide prevzame občina, opažata pa pomanjkanje podpore lokalnega okolja pri predstavitvi, promociji in prodaji vina, pridelanega izpod trt Piramide. 

Foto: Boštjan Selinšek

»Imamo donatorja, ki bi bil pripravljen dati 20 do 25 tisoč novih trt za prenovo celotnega vinograda. Takšna prenova bi bila zelo zahteven projekt, ki mora izpolnjevati tudi določene pogoje, saj je pod Piramido naselje in je tako potrebno vsak korak skrbno načrtovati in tehtno premisliti,« je bil jasen Kocutar.

Foto: Boštjan Selinšek

Na diskusiji so vzpodbudili tudi k očiščenju Piramide smeti in odpadkov, ureditvi kapelice in ponovni vzpostavitvi lokalne zavesti o Piramidi kot nečem, kar bi znali ceniti in izkoristiti, saj ponuja potencial za število rekreativnih, kulturnih in turističnih dejavnosti. Županov poziv k čistilni akciji lahko pričakujemo v kratkem, za ureditev lastništva Piramide pa bodo potrebni velikopotezni koraki. 
 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danvid (nepreverjen)

Raje to trto obrezite' ne pa vi o sajenju nove.

Starejše novice