Mariborska občina se še kar bori za pridobitev zemljišč na Piramidi, še vedno lahko namreč le ureja pot na Piramido.

Občani tudi letos opozarjajo na neurejeno okolico na priljubljeni mariborski izletniški točki, Piramidi.

Pot do tja spremlja visoka trava, zanemarjeno pa je tudi pobočje z vinsko trto.

Zakaj prihaja do neurejenosti in ali bo občina postala lastnica zemljišč na Piramidi, smo povprašali Mestno občino Maribor. Kaj pravijo?

Občina ni lastnica

Kot je za Mariborinfo pojasnila mariborska občina, so celotno območje, površja griča z razgledom, vinogradi na pobočjih in gozdno zaledje pretežno v lasti Republike Slovenije.

Z zemljiščem upravlja ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, sklad kmetijskih zemljišč in gozdov in Slovenski državni gozdovi.

Ker mariborska občina ni lastnica zemljišč, nima pravne podlage za vlaganje v tuje nepremičnine.

Občina želi upravljati s Piramido in jo urediti

Kot pojasnjujejo na občini, je območje Piramide mestotvorna površina z najlepšo razgledniško točko v Mariboru s sprehajalnimi potmi in ima za mesto izreden gospodarski, kulturni, turistični in rekreativni pomen, zato želijo z njo tudi upravljati.

»Mestna občina Maribor želi v okviru celovite revitalizacije zgodovinskega mestnega jedra v povezavi z zelenimi mestnimi vinorodnimi griči pridobiti v brezplačno last oziroma upravljanje območje griča Piramida, ki bo omogočilo razvoj in celovito ureditev te, za mesto pomembne točke,« so pojasnili.

Vezano na Piramido mariborska občina izvaja intenzivne aktivnosti za ureditev območja v štirih sklopih, in sicer Kapelice svete Marije z razglediščem, površje Piramide, vinograde na Piramidi in zaledni del gozdne površine.

Če bo območje prešlo v last občine, bodo letos obnovili kapelico in razgledišče

Mariborska občina si želi Piramido urediti, vendar trenutno lahko ureja le njeno pot, za katero ima sklenjeno služnost.

Vse napore trenutno vlaga v ureditev lastniških razmerij z namenom pridobitve zemljišč na površju Piramide, razgledišča in kapelice svete Marije. 

Za slednje je v letu 2021 na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo vložila vlogo za pridobitev v brezplačno last in čaka na obravnavo na vladi.

Mestna občina Maribor ima v proračunu za letošnje leto zagotovljena sredstva za obnovo kapelice in razgledišča, v kolikor bo to območje prešlo v njeno last.

Predlagana tudi sprememba namenske rabe zemljišča

Ker so na Piramidi zapletena lastniška razmerja, mariborska občina z vsemi upravljalci vodi intenzivne razgovore.

»Prioriteta je pridobiti zemljišča na platoju Piramide. V ta namen je predlagana sprememba namenske rabe platoja Piramide v občinskem prostorskem načrtu, ki je zdaj kmetijska površina v stavbno. Občina namreč lahko od zdajšnjega lastnika, to je Republika Slovenija, pridobi le zemljišča, ki po svojem osnovnem namenu niso kmetijske površine,« so zapisali na občini.

Želijo, da se vinogradi ohranijo in postanejo ponos mestu

Mestna občina Maribor si prizadeva za ohranitev oziroma ponovno vzpostavitev vedut mesta, ki jih v veliki meri določajo tudi urejene vinogradniške površine na Piramidi.

»Velik del teh na Piramidi je danes opuščen in zaraščen, obdelovani del pa kaže slabo podobo. Mestna občina Maribor si želi, da se vinogradi ohranijo in postanejo zgled za vrhunsko vzdrževan in obdelan mestni vinograd ter ponos mestu in regiji,« so se pojasnili na občini.

Na degradiranih in zaraslih območjih Piramide, pa tudi Kalvarije, zato želijo v izobraževalne, gospodarske in turistične namene ponovno zasaditi ali obnoviti mestne urbane vinograde.

Na površinah, ki niso primerne za trto pa vzpostaviti sonaravno eko-kmetovanje in urbane mestne sadovnjake ter pašnike na površinah mestnih gričev.

»Cilj je doseči sinergijo urbanih povezav med posameznimi biseri Maribora«

Mariborska občina želi v okviru celovite revitalizacije zgodovinskega mestnega jedra v povezavi z zelenimi mestnimi griči na Piramidi, Mestnem vrhu in Kalvariji z urbanimi mestnimi vinogradi, rekreacijskimi površinami in visokokakovostno gastronomsko ponudbo ustvariti kulturno, historično in turistično območje.

»Cilj je doseči sinergijo urbanih povezav med posameznimi biseri Maribora - urbani mestni vinogradi, mestni sadovnjaki, gastronomska ponudba, rekreacijske poti, razgledne in sprehajalne poti,« so zapisali.

Povezavo kulturno turistične predstavitve arheoloških ostalin gradu na Piramidi s starim mestnim jedrom in mestnega vinograda na Piramidi z najstarejšo trto na svetu na Lentu, občina vidi kot turistično-atraktivno zgodbo Maribora.

»Želja je, da se na platoju Piramide vzpostavi objekt za protokolarne, izobraževalne in turistične namene, s katerim bi zavarovali in izpostavili našo kulturno dediščino: arheološko najdišče in ga uredili za ogled javnosti,« pa še zaključijo.

Komentarji (10)

Franc s Piramide

Čimprej dati v najem zasebniku, ker župan že steguje svoje tace po Piramidi!

Fikret (ni preverjeno)

Vsake pol leta isto. Ni blo ze milijon krat povedano, da so lastniki zemljisc na Piramidi 4 razlicna ministrstva s katerimi se usklajujejo ze kar nekaj casa za prenos na obcino?

Neviden (ni preverjeno)

Vsaj 5let ali več je eno in isto.Sramota.sploh več ne hodim gor ,ker otrok sprašuje vsako leto zakaj je tako zaraščeni zapuščeno 'in vi bi se šli turista???,Vi Avstriji bi take zadeve tako porihtali da bi se čudli tukaj pa vinograd pripada in je že propadel.Tu ni drugega kot da se ven vrže in novega sasadi,tolk ste ga uničli.No kdo je že lastnik"vinska kraljica??

Danvid (ni preverjeno)

Če so s sinergijo mislili zaraščenost kot v džungli so zadeli.Pa kak vas ni sram odgovorne.Takoj napisati na veliko tablo 'pano'imena odgovornih lastnikov .Saj je zdaj svoboda,ha ha,ha

hpet (ni preverjeno)

Žalostno. Vsaj pot bi lahko bila redna pokošena in urejena - za drobiž. Naj tudi odstranijo to stebrovje in štike lučk, ki kazijo razgled. Tudi oddajni steber je direktno pred razgledno točko. Noben pri zdravi pameti ne bi tega odobril. Tudi razsvetljava v tleh je popolnoma nepraktična in nekoristna. Da ne omenjam tistih ograjenih razkopanin na vhu. Podn. Zaščitili/obnovili bi del odkopanega zidovja, da ne bi razpadalo, in podrli ograjo. Ampak kriv je vedno nekdo drug.

Mihase (ni preverjeno)

Če lahko obcina ureja pot, potem naj jo vsaj 1x letno uredi. Stanje poti je katastrofalno in nevarno. Drenažniki zamašeni in neprimerno postavljeni, voda je spodjedla pot in s peskom napolnila odvodne kanale.

pohorskisvizec

Vpr golobčka, zakaj to ne uredijo! Danes ste imeli možnost!

JBT (ni preverjeno)

Zakaj komunalci ne ukrepajo kot v primeru zasebnikov v kolikor ne pomislijo trave ob pločniku ? Komunalci pokosijo in račun dostavijo lastniku enako kot smeti ,ki se nahajajo na zemljišču zasebnikov .

666 (ni preverjeno)

ZAKAJ KOMUNALCI NAJ DAJO POD JAVNA DELA DA BODO ŠE LENUHI NEKAJ NAREDILI NE DA SAMO SERJEJO PA ŠČIJEJO NA TOTI ZEMLJI

In reply to by JBT (ni preverjeno)

Alenka Buzeran… (ni preverjeno)

Občina ga na piramidi lahko samo popusi

Starejše novice