Uporaba pirotehnike je zaradi pokanja in sproščanja škodljivih delcev škodljiva za živali in onesnažuje okolje, neprimerna uporaba pa lahko prizadene grozljive poškodbe.

Praznikov si še vedno ne moremo predstavljati brez številnih ognjemetov in močnih pokov petard. Čeprav je uporaba pirotehnike prve kategorije dovoljena šele dva dni, smo že od konca novembra priča pravi ''sezoni pokanja''.

Pokanje je še zmeraj zelo priljubljeno, kljub temu da je prodaja, posest in uporaba izdelkov druge in tretje kategorije, katerih glavni učinek je pok, strogo prepovedana. Zaradi pirotehnike pa trpi naše okolje in živali. Prav tako pa prepovedana ali neprimerna uporaba pirotehničnih sredstev lahko pripelje do grozljivih poškodb.

14-letniku amputirali roki

Zaradi uporabe nedovoljenih pirotehničnih sredstev je v zadnjih letih najpogosteje prišlo do poškodb. Tako je prejšnji teden Slovenijo pretresla zgodba 14-letnika iz Šentjurja, katerega je eksplozija pirotehnike tako poškodovala, da so mu morali amputirati obe roki do zapestij, utrpel pa je tudi poškodbe obrata, oči in sluha.

Pirotehnika škodi našemu zdravju

Ognjemeti in druga pirotehnična sredstva pa povzročajo precejšnje onesnaževanje zraka ter tako škoduje našemu zdravju. Običajno je ob božično-novoletnih praznikih prekoračena dovoljena mejna vrednost trdih delcev v zunanjem zraku.

Pri aktiviranju pirotehničnih sredstev se izločijo težke kovine, ogljik, žveplo in druge precej strupene snovi. Če smo tem snovem izpostavljeni dalj časa, se lahko bistveno zmanjša sposobnost naših pljuč. Zdravstvene težave povzročajo tudi delci, ki ostanejo v našem telesu, strupene snovi pa lahko prizadenejo celo možgane.

Ljudje uživajo, živali trpijo

Številni ljudje menijo, da brez pirotehnike ni praznovanja novega leta. A dejstvo je, da kolikor ognjemeti in pokanje vzbujajo ljudem veselje, je to za živali pravo mučenje. Pirotehnična sredstva so za vse živali izjemno moteča, najbolj opazno je to pri psih, pirotehnika pa moti in škodi tudi drugim živalim.

Mačke še bolj dovzetne za stres

Strah in šok ob pokih je najbolj opazen pri psih, vendar strokovnjaki opozarjajo, da so mačke še celo nekoliko bolj dovzetne za stres kot psi. A mačke tega ne pokažejo na enak način, zato je to težje opaziti ter tako tudi težje pomagati.

Kako poskrbeti za svoje živali?

V dneh, ko je prisotnega več hrupa in pokanja pirotehničnih sredstev, je potrebna povečana skrb za varnost ter dobro počutje živali. Da svojega hišnega ljubljenčka obvarujete pred strahom in stresom je priporočljivo, da se izogibate krajev, kjer se uporabljajo pirotehnična sredstva. Če je vaša žival opazno prestrašena je priporočljivo, da jo namestite v zaprte prostore, kjer bodo bolj mirne in se bodo počutile bolj varno. Žival straha ne občuti v tolikšni meri, če v času ognjemetov in pokanja ni sama ter je recimo zamotena z igro. V skrajnih primerih, ko je opazna hujša oblika panike pa je potrebno ljubljenčku pomagati s pasto, ki vsebuje blago pomirjevalo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice