Sobotno neurje je največjo škodo povzročilo v Vuzenici. Samo na cestah so plazovi povzročili za do 200 tisočakov škode, poplavilo je več domov in vrtec.

V Vuzenici še vedno odstranjujejo posledice sobotnega neurja, v katerem so za hudourniki sledili še plazovi. Na delu so tudi ocenjevalci škode, že zdaj je jasno, da bo enormna. Škoda je precej tako na državni kot na občinski infrastrukturi. Samo na cestah - brez sanacije plazov - je po prvih ocenah od 100.000 do 200.000 evrov škode. Precej cest je še vedno neprevoznih, tudi železniška proga v tem delu ostaja zaprta.

Izselili dve družini, plazovi ogrožajo štiri hiše

Domačini s skupnimi močmi še vedno odstranjujejo posledice hude ure, črni oblaki in strele pa prinašajo slabe obete. »Grozljivo. Saj ne moreš drugače reči,« se z grozo sobotnega neurja še vedno spominja Ivana Pogač.

Vso blato, vejevje in drug material so sredi vasi odložili okrepljeni hudourniki. Zaradi poplavljenih domov so začasno izselili dve družini, eden izmed številnih plazov ogroža štiri hiše.

Poškodovanih 40 kilometrov cest, železniška proga zaprta

Na drugem koncu vasi delavci medtem iz blata odkopavajo železniške tire. Škoda na železniški progi je visoka, poškodovanih je tudi 40 kilometrov občinskih cest. »Poplavilo je na treh mestih železniško progo Dravograd - Podvelka. Drugi del je nedostopen, zaradi tega bo po nepreverjenih informacijah železniška proga do nadaljnjega zaprta,« pravi župan občine Vuzenica Franc - Franjo Golob.

Železniška proga bo neuradno zaprta štirinajst dni. Po besedah župana pa bo trajalo vsaj ves mesec, da bodo vzpostavili približno normalno stanje.

Vrtec še vedno zaprt

Voda je brez milosti drla tudi po prenovljenem igrišču, pred vrtcem sušijo igrače, vrata ostajajo zaprta še jutri. 

»Ti dve učilnici sta bile ravnokar popolnoma obnovljene, torej novi estrihi, nova tla, lani drugi dve in vse to je bilo poplavljeno,« pojasnjuje ravnateljica OŠ Vuzenica in vrtca Vuzenica Mojca Hrastelj Brelih.

S skupnimi močmi so reševali, kar se je rešiti dalo. In to tik preden na vrata trka novo šolsko leto. »Sodelavke smo prišle pomagat s svojimi partnerji, tudi drugi družinski člani so priskočili na pomoč gasilcem,« dodaja vzgojiteljica Urška Medved.

Tudi sosedje v vasi so stopili skupaj in očistili ostanke blata. V občini Vuzenica ocenjujejo, da je škoda obsežnejša kot ob poplavah Drave leta 2012 in že računajo na pomoč države.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Pohorje je polno vode ,granit je osnova na kateri so nanosi zemljine . Zaradi nekontroliranega posega in uničevanje zemljine se nam obeta plazenje v predmestje Maribora. Žal se tega nihče ne zaveda .

Starejše novice