Na mariborskem letališču so ob začetku delovanja ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči v vzhodni Sloveniji pobližje predstavili reševalni helikopter.

Vlada je izpolnila obljubo, ki jo je dala med regijskim obiskom marca letos in vzpostavila bazo helikopterske nujne medicinske pomoči na Letališču Edvarda Rusjana v Mariboru. Kot smo že poročali, je ta začela ta teden tudi delovati. S tem je tudi vzhodni del države po desetih letih dobil možnost hitre nujne medicinske pomoči s helikopterjem. Helikopterska nujna medicinska pomoč je v Sloveniji sicer začela z delovanjem julija 2003 v obliki pilotnega projekta, konec leta 2006 je začela z rednim delom.

Leteti bo možno le podnevi

Posadko na mariborskem letališču sestavlja pet članov, torej zdravnik in zdravstveni tehnik ter letalski del ekipe. Helikopterska nujna medicinska pomoč je na voljo vsak dan, če to dopuščajo vremenske razmere. A helikoper v vsakem primeru lahko na pomoč prihiti le podnevi: "Če bi leteli v nočnem času, potem bi morali tudi piloti imeti ustrezno opremo, da bi lahko imeli nočni vid. Gremo namreč na teren, torej to ni vedno na nekem lepem velikem prostoru, ampak so nevarnosti električnih drogov, žic in podobnih stvari."

Na leto bo delovanje baze državo stalo 1,5 milijona evrov

V skladu z lanskim sklepom vlade bo stroške helikopterja pokrivala policija iz svojih proračunskih sredstev, odvisno od števila letov. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa bo financiral zdravstvene storitve in pripravljenost ekipe. Ocenjena vrednost delovanja baze na letni ravni sicer znaša nekaj manj kot 1,5 milijona evrov, smo še izvedeli na ministrstvu za zdravje.

Najemna pogodba z Aerodromom Maribor

Ekipa helikopterske nujne medicinske pomoči dežura v poslovnih prostorih v upravni stavbi letališča. Z Aerodromom Maribor je namreč ministrstvo sklenilo pogodbo o najemu poslovnih prostorov za mesečno najemnino 2.448 evrov, v kar so vključeni vsi obratovalni stroški in souporaba skupnih prostorov. Pogodba velja konca aprila 2017. Za potrebe helikopterja je na letališču še pristajalna ploščad, traktor za premikanje ploščadi in snovna tehnična oprema za vzdrževanje helikopterja. 

Že med slovesnostjo na prvo intervencijo

Na današnjem predstavitvenem dogodku niso manjkali ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic in generalni direktor policije Marjan Fank. A že med slovesnostjo je morala ekipa na prvo intervencijo. Prejeli so namreč klic Zdravstvenega doma Krško za nujno intervencijo. Ekipa je nemudoma odletela po bolnico s poslabšanjem kronične bolezni. Dogovorjeno je bilo, da bolnico prepeljejo v Univerzitetni klinični center Ljubljana, vendar so jo morali zaradi vremenskih razmer pripeljati v Univerzitetni klinični center Maribor, kjer je tovrstno zdravljenje tudi mogoče.

Foto: Davor Golec, sierra5.net

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice