V mariborski Minoritski cerkvi bo zvečer po dolgih letih na sporedu nekoč elitni Pajkov ples, ki je redno potekal v zlatih časih tekstilne industrije v mestu.

Pajkov ples je nekdaj pripravljala zdaj že propadla Mariborska tekstilna tovarna. Udeleženci si bodo najprej v spomin na nekdanje čase ogledali film Elitni Pajkov ples, po modni reviji pa bo sledil še družabni del dogodka.

Pajkov ples je bil v času vrhunca mariborske tekstilne industrije namenjen vsem zaposlenim v tej panogi in gostom. Tekstilna industrija je Maribor močno zaznamovala, mesta pa se je prijel tudi vzdevek jugoslovanski Manchester.

Preplesti tradicionalno in moderno

Na današnjem Pajkovem plesu bodo spomine obujali nekoč zaposleni v tekstilnih tovarnah, modno revijo pa bodo pripravili dijaki mariborske srednje oblikovalske šole in študenti Katedre za tekstilne materiale in oblikovanje na strojni fakulteti. Pri dogodku sodelujejo tudi srednja trgovska šola iz Maribora, FERI in Muzej narodne osvoboditve Maribor. Za nocoj se obljublja preplet starega in novega, zgodovine in sedanjosti ter modernega in tradicionalnega.

Pajkov ples je del letošnjega projekta Niti Mesta, s katerim je društvo Hiša! skozi vso leto obujalo spomine na bogato tekstilno industrijo in mlade učili o dediščini, ki jo je ta pustila Mariboru. V obdobju, ki je močno zaznamovalo mesto, se je Maribor imenoval tudi Jugoslovanski Manchester.

PROGRAM: 
18:00  - Projekcija dokumentarnega filma: Elitni Pajkov ples
19:00 -  Modna revija
19:50 - Slavnostni zaključek
20:15 - Ples in druženje s Strici iz ozadja

Maribor - tekstilna prestolnica Jugoslavije

Slovenija je z nastankom Jugoslavije postala industrijsko najbolj razvito območje v Jugoslaviji, saj je bilo kar 37 odstotkov vse tekstilne proizvodnje v Sloveniji. Vodilni mesti tekstilne industrije sta pred drugo svetovno vojno bili Maribor in Kranj. Maribor je veljal za največje tekstilno središče Kraljevine Jugoslavije, saj je bilo leta 1939 od 21 velikih tekstilnih tovarn v Sloveniji kar 15 v Mariboru.

Po drugi svetovni vojni so z združitvijo tovarn nastali tekstilni giganti, ki so zaposlovali več tisoč delavcev. Mariborska tekstilna tovarna, Svila, Pik in druga podjetja so bila ena izmed vodilnih sil industrijskega razcveta Maribora, ki pa je po razpadu Jugoslavije le še preteklost.

Tako je bilo leta 1961

FOTO: Danilo Skofič

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice