Mariborčani si že dolgo želijo sveže podobe mestnega parka. Jo bodo sedaj končno dobili?

Nazadnje smo pisali pred dvema letoma o temeljiti obnovi, ki naj bi jo doživel Mestni park v Mariboru. Ta je že precej časa v slabem stanju, mariborska občina pa je doslej poskrbela le za nujna sanacijska dela predvsem na poteh, ki so uničene in tudi nevarne.

Nato pa je Mestna občina Maribor sporočila, da je je Združenje mestnih občin Slovenije med drugimi potrdilo prijavo projekta za obnovo promenade v Mestnem parku, ki ima že vso potrebno dokumentacijo, vrednost pa so ocenili na 895.000 evrov.

Minilo je dve leti ... Kaj se dogaja?

Ker pa je od tega minilo že dve leti, smo se z vprašanji glede obnove odločili ponovno obrniti na Mestno občino Maribor, kjer so sporočili, »da je projekt obnove promenade v Mestnem parku v polnem teku in poteka nemoteno«.

Tako trenutno poteka novelacija projekta v fazi projekta za izvedbo (PZI), ki pa ne prinaša bistvenih arhitekturnih sprememb, ampak novelira podpise, tehnične in gradbene detajle, potrebne za kvalitetno celovito prenovo, pojasnjujejo na občini.

Tako na občini odgovarjajo, da končna projektantska ocena še ni znana, saj je pred tem treba pridobiti končno novelacijo projekta za izvedbo. 

Začetek del naslednje leto

Občina tako obljublja, da bo v primeru uspešne prijave na Ministrstvo za okolje in prostor – ki potrdi sofinanciranje projekta iz mehanizma celostne teritorialne naložbe – ter nadalje uspešnega javnega naročila za izvedbo GOI del predviden začetek del v prvi polovici leta 2020, obnova pa naj bi se predvidoma zaključila do konca leta 2020 ali začetka leta 2021.

Kaj vse bo obnova zajemala?

Obnova bo zajela območje promenade od Maistrove ulice do gostilne Pri treh ribnikih, vključno s komunalno infrastrukturo. »Obnova se bo izvedla v skladu z avtorskimi pravicami in na način, da bo zunanji izgled promenade oziroma parka ostal enak, saj gre za avtorsko zaščiten projekt še živečega avtorja.«

Zasnovo oblikuje poudarjen osrednji del z drevoredom in cvetlično gredo ovalne oblike v sredini ter omrežje svobodno oblikovanih poti, med katerimi potekajo jase. Parkovno drevje raste v skupinah po tratnih površinah, ob njihovem robu ter ob poteh.

Na mariborski občini so še posebej ponosni na to, da je park, kljub kasnejšim preureditvam, ohranil vse kvalitete prvotnega historičnega koncepta v krajinskem slogu iz leta 1871.

Za lepši izgled in večjo obiskanost parka

V sklopu projekta bodo obnovljene tudi dotrajane utrjene površine, in sicer na način, ki bo zagotavljal trajno varnost in uporabnost glede na današnje potrebe. 

Namen obnove poti je izboljšanje prehodnosti parka, večje varnosti pešcev, vizualnega izgleda, lažjega vzdrževanja, boljše dostopnosti in mobilnosti invalidov, športne aktivnosti občanov, možnosti izvajanja raznih kulturnih prireditev in drugih aktivnosti, boljših rastnih razmer drevnin in grmovnic, večje obiskanosti parka, možnosti dodatnih vsebin v parku in nenazadnje boljše povezanosti z okoliškimi naselji. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Kaj se dogaja ? Nič . Denar je šel na Kitajsko ! Kje se svetniki ?

Spellbound Dizzy (nepreverjen)

Ne strinjam se s trditvami, da je mestni park ohranil vse kvalitete od nastanka. Načeloma je zemljišče ostalo enako, vendar posegi v parku, rušenja dreves in gradnja določenih objektov, je bila "malo" čudna. Naj mesto Maribor ohrani vsaj ta biser.

Starejše novice