V skladu s spremembami na področju nedeljskih delovnikov prodajaln smo preverili, če je katera trgovina v Mariboru zaprla svoja vrata.

S 1. januarjem so se za trgovce uresničile določene spremembe, zagotovo ne tako, kot je leta 2003 odločila referendumska volja državljanov, da naj se trgovine ob nedeljah zaprejo, četudi se odločitve nato ni spoštovalo.

»Nedelje so namenjene prostemu času, družini in prijateljem,« je oktobra vztrajal poslanec Andrej Čuš, ki se je zavzemal za nedeljsko zaprtje trgovin ter opozarjal na ustavno načelo ljudske suverenosti in normo pravne države.

Sedaj so morali sindikati in trgovci podpisati aneks h kolektivni pogodbi. V skladu z dogovorom lahko trgovine ob nedeljah še naprej obratujejo, vendar pa lahko prodajalec dela na le 15 nedelj v letu in največ dve na mesec ter na pet praznikov v letu. Trgovine bodo lahko odprte na 2. januar, 27. april, 2. maj, 31. oktober in 26. december, medtem ko morajo biti na preostalih deset praznikov zaprte.

Nedeljski delovniki medsebojno konkurirajo

Preverili smo, če je v Mariboru prišlo do kakšnih sprememb glede nedeljskega delovnika.

Tuji Hoferji, Eurospini, Lidli s široko odprtimi vrati

Skoraj vse trgovine se odpirajo ob osmih in obratujejo do časa kosila. E.LECLERC Maribor ima vrata odprta do 15. ure, Eurospini do 13. ure, Hoferji do 15. ure, pri tem pa jim je konkurenčen tudi Lidl, ki je s svojimi poslovalnicami prav tako odprt do 15. ure, vendar pa je tisti na Ulici I. Internacionale 35, pravzaprav nahajajoč nasproti Qlandie – po spletni objavi sodeč – odprt kar do 17. ure.

Mešani delovniki Mercatorjevih poslovalnic

Zaprtih je ostalo več manjših poslovalnic Mercatorja: tiste na Glavnem trgu, pod Kalvarijo in pod Koroškim mostom (Koroška vrata), Market City, Market Pionirka na Partizanski cesti, Market Bor na Krekovi ulici, Cash & Carry na Tržaški cesti, Market Lovec na Radvanjski cesti, Market Dana na Sarajevski, tisti na Borštnikovi ulici, Market Tezno na Ptujski in v Kamnici.

Taborski in pobreški Mercator center sta odprta do 15. ure, tudi M holidays Mercator center na Taboru obratuje kar do 14. ure. Do 15. ure obratuje tudi Market Jagoda na Ptujski.

Market Prušnikova na istoimenski cesti do 12. ure, enako tudi Market Maja na Vrbanski, uro dlje pa ostaja odprt Market Bresternica.

Kot se v Mariboru že radi zanašamo, je tisti na avtobusni postaji na Mlinski odprt kar do 23. ure

Interspar sledi času nakupovalnega centra

Trgovini Interspar, nahajajoči tako v Europarku kot Qlandiu, obratujeta do 15. ure, prav tako tisti – City Florjan –  na Trgu svobode, ki razvaja mimoidoče sprehajalce, medtem ko sta Spar Magdalena na Žolgarjevi in Spar na Pobrežju le do 12. ure. Na Teznu ga lahko kupci obiščejo do 13. ure.

Nenedeljske tudi Tuševe franšize

Preseneča Tuš na Ljubljanski, ki ima svoja vrata odprta kar do 16. ure, in franšiza na Betnavski, ki ima odprto do pozne 19. ure. Tuš Market Maribor na Gregorčičevi in Supermarket na Pobrežju obratujeta do 12. ure, tako pa tudi franšiza Dravske terase na Koroški cesti, Brigita na Dupleški cesti, franšize na Kersnikovi, Kardeljevi, Goriški in v Limbušu ter Supermarket v Radvanju.

Medtem ima Planet Tuš odprto let do 13. ure, Market na Taborju do 15., Cash&Carry na Tržaški pa je v nedeljo zaprt.

Lahko po prigrizek, bencin ali pa stvari za dom in vrt

Seveda so ob tem odprte tudi marsikatere bencinske črpalke, tudi po stvar za dom in vrt lahko greste na Tržaško v trgovine OBI ali Bauhaus, ki imata odprta vrata kar do 15. ure, tamkajšnji Merkur pa do 13. ure.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Tina S. (nepreverjen)

Le kdo je pisal ta članek, s 362 slovničnimi napakami?

Marija svetec (nepreverjen)

Dober glasbenik

Starejše novice