Konec minulega tedna je zaradi poškodb grla zdravniško pomoč poiskal bolnik, ki je pred tem v gostinskem lokalu zaužil mineralno vodo Radenska.

Po poročanju Žurnala je bolnik po zaužitju tekočine iz stekleničke radenske v petek poiskal zdravniško pomoč v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, kjer so nato o dogodku obvestili policijo. Ta zadevo preiskuje zaradi suma kaznivega dejanja zoper zdravje ljudi, so potrdili na ljubljanski policijski upravi.

Uprava za varno hrano pa je četrtlitrske stekleničke radenske dala v analizo, zadevo pa preiskuje tudi policija. Rezultati analize morebitne neželene snovi v omenjenih stekleničkah naj bi bili znani v sredo ali četrtek. 

Preventivni odpoklic izdelka

Za STA so na upravi pojasnili, da so inšpekcijske preglede začeli takoj po tistem, ko jih je obvestila policija, tako na mestu zastrupitve, kot pri samem proizvajalcu pijače. V okviru postopkov, ki še niso zaključeni, preverjajo postopke ravnanja z živilom kot tudi sledljivost, vse z namenom ugotavljanja možnega načina onesnaženja pijače in preprečitve novih primerov.

"Za ustrezno zaščito potrošnikov je proizvajalec takoj po prejemu informacij začel odpoklic spornega lota iz prometa. Opravljenih je bilo že nekaj analiz vzorcev zaprtih steklenic pijače, iz katerih je razvidno, da vsebina ni sporna," so dodali.

Že v petek pa so iz podjetja Radenska sporočili, da preventivno umikajo proizvod Radenska Classic Kraljevi vrelec v četrtlitrski steklenički zaradi morebitne možnosti prisotnosti tuje snovi v embalaži. Radenska je kupce prosila, da izdelek vrnejo na prodajna mesta in ga zamenjajo.

Poleg tega so nemudoma začeli pregled proizvodnih procesov, dokumentacije z analizami šarže ter izvedli dodatne analize. Njihovi dosedanji podatki ne kažejo, da bi pri polnjenju prišlo do odstopanj, so še sporočili iz podjetja.

Niso zaznali nobenih odstopanj in tujih snovi

So pa danes za STA pojasnili, da je bilo v odpoklicani seriji 65.136 izdelkov. V Radenski pravijo, da sta kakovost in varnost njihovi prioriteti, zato vsak primer morebitnega odstopanja od standardov obravnavajo z vso resnostjo. Takoj so izvedli temeljito interno analizo ter preventivno odpoklicali izdelke omenjene šarže iz prodaje. Interno so preverjali tako postopek polnjenja kot samo polnitev, pregled dokumentacije z analizami omenjene šarže ter opravili dodatne analize vzorčnih izdelkov iz šarže.

Pri pregledu internih rezultatov za omenjeno šaržo nismo zaznali nobenih odstopanj in nikakršnih tujih snovi," so navedli za STA.

Obenem so v akreditiran laboratorij poslali tri vzorce Radenske Classic iz iste šarže. Kot so poudarili, rezultati analiz dokazujejo, da je vsebina v poslanih stekleničkah iz omenjene šarže skladna z deklaracijo. Dodajajo, da je bila vse od prvega obvestila s strani inšpekcije njihova osnovna skrb zagotoviti kakovosten pregled in analizo omenjenih izdelkov in proizvodnje. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice