V Maribor je včeraj prispelo 10 tisoč zaščitnih mask tipa FFP2, ki jih je štajerski prestolnici doniralo pobrateno kitajsko mesto Hanghzou.

Mestna občina Maribor se je v času epidemije koronavirusne bolezni 19 za pomoč pri nabavi zaščitne opreme, ki je močno primanjkuje, obrnila tudi na pobratena in partnerska mesta na Kitajskem. Odzvalo se je pet mest, ki bodo Mariboru donirala različne zaščitne maske in drugo opremo, so sporočili iz Mestne občine Maribor.

Najhitreje so se odzvali v pobratenem mestu Hanghzou, ki je Mariboru doniralo 10 tisoč FFP2 mask za medicinsko osebje.

Drugo pobrateno mesto, Chongquing, se je odzvalo z donacijo 15 tisoč mask za medicinsko osebje tipa FFP2. Partnerska mesta Nanjing, Huai'an in Nanchang pa bodo Mariboru donirala skupno 62 tisoč kirurških mask in nekaj termometrov. Te donacije bodo prispele s posebnim letalom, ki ga organizira Slovenija.

Zaščitne maske bo Civilna zaščita Mestne občine Maribor razdelila med ustanove in službe, kjer jih zaradi narave dela in tveganja za prenos okužbe najbolj potrebujejo: Univerzitetni klinični center Maribor, Zdravstveni dom Maribor, Dom pod Gorco, Dom Danice Vogrinec Maribor, patronažna služba in avtotaksi službe.

»Pri pripravi dokumentacije za donacije in logistiko transporta sta nam na Kitajskem zelo pomagala Konzulat Republike Slovenije v Shanghaiju in Veleposlaništvo Republike Slovenije v Pekingu; za pomoč se jim iskreno zahvaljujemo,« ob tem dodajajo na Mestni občini Maribor, kjer so nesebične pomoči zelo veseli. Za pomoč se bo župan Saša Arsenovič s posebnim pismom zahvalil vsem županom teh mest.

Kitajska mesta pomagajo tudi s strokovno pomočjo

Sodelovanje s pobratenimi in partnerskimi mesti pa v teh težkih razmerah poteka tudi v obliki izmenjave izkušenj iz spopadanja z novim koronavirusom. Med drugim je Mestna občina Maribor od mesta Hangzhou prejela priročnik za preprečevanje in zdravljenje covid-19 in možnost sodelovanja v globalnem programu MediXchange for Combating covid-19 za pomoč pri boju proti izbruhu covid-19.

Program sta ustanovili fundacija Jack Ma in fundacija Alibaba skupaj z bolnišnico univerze Zhejiang. Program podpirata tudi Alibaba Cloud Intelligence in Alibaba Health in je dostopen na tej povezavi.

V okviru programa je bila ustanovljena platforma za lažje komuniciranje in čezmejno sodelovanje pa tudi za zagotavljanje računalniških zmogljivosti in podatkov za krepitev ključnih raziskovalnih prizadevanj. Platforma tudi nudi medicinskemu osebju komunikacijske kanale za izmenjavo praktičnih izkušenj in informacij o boju proti pandemiji. 

Zdravstvene institucije in strokovnjaki se lahko prijavijo na tej povezavi.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danijeve Zvezde (nepreverjen)

Lepo od njih.

Starejše novice