Na mariborskem pokopališču Pobrežje nameravajo zgraditi poslovilno dvorano.

V novem večnamenskem kompleksu, ki bo nastal na sedanjem parkirišču za cvetličarno, bodo tudi novi prostori za sprejem strank in skladiščni prostor za cvetličarno, poroča STA.

»Z novo investicijo želimo koncept, kot se že izvaja na pokopališču Dobrava, torej da se obred v celoti izvede v poslovilni dvorani, svojcem omogočiti tudi na pobreškem pokopališču, kjer se zdaj večji del obreda izvede pred mrliškimi vežicami, del pa ob grobnem mestu,« je za STA pojasnila direktorica Pogrebnega podjetja Maribor Lidija Pliberšek.

Sedanje mrliške vežice, ki so arhitekturno zaščitene, ostajajo. V njih se bodo zbirali svojci pred pogrebom, pred začetkom pogrebne slovesnosti pa bodo odšli v novo poslovilno dvorano, kjer bo izveden obred v celoti.

Investicija končana v dveh do treh leti ...

Projekt je ocenjen na 450.000 do 500.000 evrov, investicijo pa so razdelili na tri sklope: »V prvi fazi bomo uredili osnovni prostor ob cvetličarni, da bomo lahko, ko se bodo delali sprejemni prostori za stranke, to opravljali v novem objektu, nazadnje pa se bo zgradil objekt, ki bo namenjen poslovilni slovesnosti. Investicija, ki jo v celoti financiramo sami, bo končana v dveh do treh letih,« je dodala za STA.

Javni razpis za izvedbo prvega sklopa naj bi bil objavljen v kratkem. Obliko in strukturo novega objekta je zasnoval arhitekt Miha Mihelič. Fasada bo rjava, delno groba, kot zemlja. V prihodnjih letih Pogrebno podjetje Maribor načrtuje vlaganja še v tlakovanje poti na obeh mariborskih pokopališčih. Pokopališče Pobrežje je starejše. Kot mestno pokopališče je začelo delovati leta 1879, medtem ko je pokopališče Dobrava začelo obratovati leta 1985.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice