Začenja se kurilna sezona, prašni delci bodo v štajerski prestolnici večkrat prekoračili kritično mejo. V tem mariborskem vrtcu se tudi z opominjanjem staršev borijo proti onesnaževanju okolja.

Onesnaženost zraka z delci PM10 ima lahko pomembne vplive na zdravje ljudi. Povišane ravni delcev v zraku se pojavljajo predvsem pozimi, ko se prometu, ki je ključen vir onesnaženosti zraka, priključijo še dodatni viri - kurišča in neugodni klimatski pogoji.

Najvišje ravni onesnaženosti zraka z delci vsako leto dočakamo v večjih urbanih središčih, kjer je prisotnih veliko virov onesnaževanja zraka. To so predvsem Celje, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Zagorje, Trbovlje in Hrastnik. 

Tega se zavedajo tudi v Vrtcu Jadvige Golež Maribor.

Vrtec Jadvike Golež Maribor je na starše otrok naslovil zanimivo pobudo. »V skrbi za preprečevanje nepotrebnega onesnaževanja okolja, ki dodatno bremeni naše, predvsem pa zdravje otrok, vas naprošamo, da avtomobile ugašate, ko se ustavite pred vrtcem (in tudi kjer koli drugje),« pozivajo starše.

»Prosimo, da skupaj poskušamo ohranjati oziroma izboljševati naše okolje,« še dodajajo.

O delcih PM10

Analiza virov PM10 kaže, da je vzrok onesnaženja z delci večinoma cestni promet, predvsem v prometno bolj obremenjenih urbanih središčih, v slabo prevetrenih kotlinah pa so pomemben vzrok onesnaženja tudi izpusti iz kurilnih naprav ter industrijskih virov. 

Delci vstopajo v telo prek dihal. V dihalih sprožijo oksidativni stres in vnetje, večjo odzivnost dihal, kašelj in oteženo dihanje.

Onesnaženost zunanjega zraka prvi okoljski vzrok smrti zaradi raka

Izpostavljenost povišanim koncentracijam delcev je povezana z večjo obolevnostjo otrok zaradi astme in dokazano povzroča pojav pljučnega raka. Mednarodna agencija za raziskave raka je onesnaženost zunanjega zraka in delce PM uvrstila v 1. skupino, to je med dokazano rakotvorne snovi za ljudi. 

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije je zaradi posledic izpostavljenosti onesnaženemu zunanjemu zraku v letu 2016 po svetu umrlo 4,2 milijona ljudi. Onesnaženost zraka je prvi okoljski vzrok prezgodnje smrti v Evropski uniji.

Manjši ko so delci PM, bolj kvaren je njihov učinek na zdravje. Drobni delci namreč brez težav prehajajo skozi membrane celic neposredno v krvni obtok ter se tako s krvjo razširijo po celotnem telesu. 

Priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki naj jih upoštevajo vsi prebivalci, zlasti pa ranljive skupine (dojenčki in otroci, starejši, srčni in pljučni ter sladkorni bolniki), ob epizodah povišane onesnaženosti zraka z delci:

- Redno spremljajmo obvestila in napovedi Agencija Republike Slovenije za okolje o kakovosti zraka in upoštevajmo.

- Priporočila za ravnanje prebivalcev ob povišanih koncentracijah delcev PM10 glede na stopnjo onesnaženosti zunanjega zraka.

- Bivanje na prostem omejimo na čas, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Pri tem se izogibajmo bližini prometnic, izberimo park ali gozd, ne izvajajmo napornejših fizičnih aktivnosti, omejimo se na sprehod.

- Omejimo fizične aktivnosti, zlasti na prostem.

- V zaprtih prostorih ne kadimo in ne prižigamo sveč.

- Če imamo vgrajene ventilacijske sisteme, moramo v njih uporabljati za delce visoko učinkovite HEPA filtre.

- Bivalne prostore učinkovito prezračimo, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja (običajno v zgodnjih jutranjih urah, pred prometno konico).

- Bodimo pozorni na simptome in znake, kot so kašelj ali pomanjkanje sape. To so opozorila, da je treba fizične napore zmanjšati.

- Kronični pljučni (astma, KOPB) in srčni bolniki naj redno jemljejo predpisano terapijo, pri roki pa naj imajo tudi zdravila za hitro lajšanje napadov oziroma poslabšanj. Pospešen srčni utrip, pomanjkanje sape ali neobičajna utrujenost lahko napovedujejo resno poslabšanje osnovne bolezni. V takih primerih naj hitro poiščejo zdravniško pomoč.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Legionar (nepreverjen)

Prosim vas lepo ,pridite si ogledat od kod smrad v okolici Vrtca Jadvike Golež pri Betnavskem parku ? Kakšni avtomobili , okoliški stanovalci zasmradijo vso okolico vrtca ! Ubogi otroci ,ki se zunaj igrajo .

LudiRudi (nepreverjen)

Kaj pa vzgojitelji ? Njim nič ne smrdi .

Starejše novice