Danes ob 17. uri je vlada RS pripravila izjavo za medije o aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom.

Na tiskovni konferenci so sodelovali gospodarski minister Zdravko Počivalšek, predsednik GZS Boštjan Gorjup, predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah, predstavnica Ameriške gospodarske zbornice Slovenije Nevenka Črešnar Pergar ter vladni govorec Jelko Kacin.

"Vlada je do sedaj opravila izjemno delo. V rekordnem času smo pripravili največji paket ukrepov v zgodovini države. Imamo ukrepe, ki nimajo ideološke barve. Prostora za prepire ni, zdaj je čas za timsko delo," je uvodoma povedal Zdravko Počivalšek.

Povedal je, da so na področju dela med drugim govorili o možnosti koriščenja letnega dopusta v več delih, o skrajšanju delovnega časa po vzoru Avstrije, o razlikah v kriznem dodatku med delavci, ki so bolj obremenjeni in ostalimi ter zagotavljanju in podpori sezonskemu delu v kmetijstvu. 

Paziti moramo na zaščito zaposlenih

Boštjan Gorjup je povedal, da se je potrebno zavedati, kako pomembno je ohraniti delovna mesta. Gospodarstvo namreč potrebuje finančno injekcijo, ampak ne v obliki subvencij. Gorjup predlaga transparentni kredit, ki ga bo gospodarstvo po uspešnem okrevanju znalo vrniti. Tudi on se je dotaknil severnih sosedov.

"Avstrija je gospodarstvu priskočila na pomoč z odlogom plačil davkov in prispevkov. Tako lahko podjetja hitro in transparentno pridobijo finančna sredstva. Slovenija ima zaradi uspešnih ukrepov malo število obolelih in zato lahko gospodarstvo s pametnimi ukrepi ponovno zaženemo že danes. Pri tem moramo imeti v podjetjih visoko mero zaščite naših zaposlenih".

Paket ukrepov obsega vse rizične skupine

Mariča Lah je dejala, da je paket ukrepov izjemno dober, saj zaobsega vse rizične skupine, ki so kakor koli prizadete in jim želi pomagati po najboljših močeh.

"V moji dolgoletni karieri nisem še doživela takšnega dela vlade. Gospodarstvo ima možnost sodelovanja z ministrstvi. Svoje predloge lahko posredujejo in spremljajo njihovo implementacijo. To je izjemno produktiven način". 

Nevenka Črešnar Pergar pa pravi, da tokratna kriza ponuja priložnost za spremenjene načine dela, nove poslovne modele, hitrejšo digitalizacijo in povečanje učinkovitosti. 

"Iz krize lahko pridemo bolj povezani in ambiciozni kot je bila doslej. Kar bomo sedaj sejali, bomo želi".

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hashtag (nepreverjen)

#Bademajster zgoraj brez ....možganov

Legionar (nepreverjen)

Poslanci bodo imeli dodatek na skrajšan delovni čas.

Starejše novice