Najboljšega pohanega 'pišeka' v Mariboru po izboru bralcev Mariborinfo pripravljajo v gostilni Pri lipi. Obiskali smo jih in preverili skrivne sestavine.

Gostilna Pri Lipi je tradicionalna mariborska gostilna, ki jo vodi že tretja generacija. Pohvalijo se z domačo hrano, najbolj znani daleč naokoli pa so prav po pohanem piščancu.

Mize v gostilni, ki gostom brbončice razvaja že 54 let, so vsak dan, razen ob nedeljah in ponedeljkih, ko zaprejo vrata, nabito polne in le če imate srečo boste v času kosila naleteli na prosto. Gostilna Pri lipi je priljubljena tako med turisti, ki se vedno radi vračajo, kot seveda med domačini. Urbana legenda pripoveduje o številnih poslih, ki so se (in se še vedno) sklepali prav za temi mizami.  

»Gostinstvo je način življenja«

»Leta 1965 sta jo kupila moj dedek Ferdo in babica Marija. Uspešno sta jo vodila 20 let in sta jo po upokojitvi predala mojemu očetu Janezu in mami Ireni. Ta sta jo uspešno vodila 30 let. Po upokojitvi sta jo predala meni in tako sem jaz že tretja generacija, ki delam v gostilni in jo vodim s pomočjo družine. V gostilni sem od malega, odkar sta jo prevzela moja starša,« nam zaupa Nataša Ferlinc Tašner.

»Gostinstvo v naši gostilni ni le delo, to je način življenja, ki spremlja vsakega člana v družini vsak dan tudi takrat, ko je gostilna zaprta. Tako je bilo pri mojih starših, ko so bili majhni, tako je bilo pri nama z bratom in tako je sedaj pri mojih otrocih, ki se hočeš nočeš avtomatsko vključujejo v delo vsak dan,« pripoveduje. 

Kuharica osrečuje goste že več kot 40 let

»Pri vsem tem pa je potrebno poudariti, da brez našega dobrega kadra to nikakor ne gre. Naša glavna kuharica pri nas kuha in osrečuje naše goste že 40 let, druge kuharice in pomočnice pa tudi preko 30 let,« nadaljuje tretja generacija žensk, ki uspešno vodijo slavno gostilno. 

Ponujajo domačo tradicionalno hrano, sledijo pa tudi kulinaričnim novostim. Trudijo se, da je hrana pestra, sezonska in lokalna. In njihov zaščitni znak? »Naš zaščitni znak je vsekakor 'pohan pišek'. Sedemdeset odstotkov gostov kar sami od sebe naroči piščanca, ostali izbirajo po jedilniku ali pa si pustijo priporočati kaj domačega,« pojasni Ferlinc Tašnerjeva. 

Prisegajo na klasičen način priprave

»Pohanega 'pišeka' pripravljamo čisto klasično. Piščanec, panada, kvalitetno olje, prava temperatura olja in cvrtje. Piščanca narežemo, ko ga gost naroči, nasolimo, spaniramo, in ga cvremo v olju nekje med 20 in 25 minut. Prisegamo na kombinacijo najboljših sestavin in odlično prakso,« pravijo o receptu, ki že desetletja zadovoljuje brbončice tudi najbolj zahtevnim gostom. 

Dnevno prodajo tudi do 70 piščancev

Število piščancev, ki jih prodajo dnevno, se razlikuje, odvisno je od števila gostov. Včasih jih dnevno prodajo sedemdeset, spet drugič pa trideset. Sveže piščance jim dnevno dobavlja Perutnina Ptuj

K ocvrti specialiteti gostom vse bolj pašejo domače solate, opažajo: »K pohanemu piščancu gostje naročajo 'restan' krompir, pomfri in krokete. Najraje pa imajo naše dobre sezonske solate, ki jih pripravljamo z domačim vinskim kisom in pravim bučnim oljem.«

Navdušeni nad svojimi gosti in nazivom, ki so ga prejeli

»Pri nas vedno pripravljamo kaj novega, a vedno sledimo sezoni in domačnosti. Vsak dan se prav vsi v naši gostilni trudimo, da zadovoljimo naše goste. Imamo krasne goste in večina se jih rada vrača. Zelo smo veseli in hvaležni, da so naši gosti v tako velikem številu glasovali prav za našega piščanca, za najboljšega 'pišeka' v mestu,« se zahvaljujejo generacije za slavno gostilno Pri lipi.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
40 let (nepreverjen)

To lipo smo mi zasadili ... pred 40 leti.

Starejše novice