Nova KBM je danes državi plačala dobrih 444 milijonov evrov kupnine in s tem zaključila prevzem celotnega deleža v Abanki.

Druga in tretja banka po velikosti bosta tako skupaj obvladovali približno 22,5 odstotka slovenskega trga. S tem se bosta tesno približali NLB, ki ima po podatkih za leto 2018 v Sloveniji 22,7-odstotni tržni delež, poroča STA.

Začetki Abanke segajo v leto 1955, v last države pa je prešla ob sanaciji bank konec leta 2013. Slovenski državni holding je v imenu države podpisal pogodbo o njeni prodaji Novi KBM 20. junija lani, še poroča STA.

Agencija za varstvo konkurence je zeleno luč za prevzem prižgala decembra lani, 30. januarja letos pa je Nova KBM, ki je kot prva od saniranih bank prešla v zasebne roke oziroma v lastništvo investicijskega sklada Appolo aprila 2016, dobila dovoljenje še od Evropske centralne banke.

Danes je predviden zaključek nakupa Abanke

Ob tej priložnosti pa bosta prva moža obeh bank John Denhof in Jože Lenič na skupni novinarski konferenci predstavila ta pomembni mejnik in prihodnje združevanje obeh bank, še poroča STA.

Nova KBM in Abanka imata skupaj okoli 2300 zaposlenih in okoli 100 poslovalnic plus 330 poštnih okenc Nove KBM, kjer se opravljajo tudi bančne storitve.

Z združitvijo se bo bilančna vsota Nove KBM in Abanke povzpela na približno 8,7 milijarde evrov, kar je zelo blizu NLB z 8,8-milijardno bilančno vsoto, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mariborcan1970 (nepreverjen)

In bo počasi NKBM šla v Ljubljano. Na koncu se bomo vsi preselili v Ljubljano...

taitai (nepreverjen)

A Banka prevzela Novo KBM je pravi naslov. Tiskovna konferenca v Ljubljani, ... sedež banke bo v Ljubljani. .... Mariborsko okolje bi moralo ustanovit neko novo mariborsko banko, ki bo sponzor mariborskih dogodkom, razvoju, družbi, tako kot je bila včasih NKBM.

Starejše novice