Foto: Spletna stran podjetja ADK.
Za hoško podjetje ADK, ki se ukvarja s proizvodnjo kovinskih konstrukcij, strojev, dvigalnih in transportnih naprav ter drugih kovinskih izdelkov, je bilo leto 2018 rekordno tako z vidika prodaje kot z vidika naložb.

Podjetje ADK je v letu 2018 ustvarilo 128 milijonov evrov prihodkov, 15 odstotkov več kot leto prej, za investicije pa namenila 12 milijonov evrov, poroča STA.

Kot so v družbi, ki jo kot direktorji vodijo Friderik Čeček, Bogdan Špes in Vili Šumer, zapisali v letnem poročilu, je bilo leto uspešno, saj so ob dobrem poslovanju skoraj v celoti izpeljali 12 milijonov evrov vredno investicijo v podaljšanje treh proizvodnih hal na lokaciji v Hočah, tretjino tega denarja pa namenili za nakup dveh strojev.

»Z dodatnimi proizvodnimi zmogljivostmi smo ustvarili pogoje za nadaljnje poslovanje, zato dober poslovni rezultat pričakujemo tudi letos,« za STA poudarjajo v podjetju, kjer nameravajo s tehnološkimi in organizacijskimi izboljšavami, predvsem z nakupom dodatnih robotov in novih strojev za razrez, tudi letos dvigniti produktivnost.

ADK večino prodaje ustvari na trgih Evropske unije, od koder prihajajo njihovi trije pomembnejši kupci, vsi mednarodno uveljavljeni proizvajalci avtodvigal in nakladalnikov, ki imajo visok tržni delež globalne prodaje, kar tudi hoškemu podjetju omogoča dobro tržno pozicijo.

Večino ali 83 odstotkov prodaje so lani realizirali v Nemčiji, 11 odstotkov v Franciji, ostalo pa v drugih evropskih državah, predvsem v Avstriji.

Ob proizvodnji polizdelkov za podjetje, ki ima proizvodne lokacije v Hočah, Mariboru in Dolanah, vse bolj pomembna postajajo montažna dela, med drugim na domačem trgu kot zastopniki tržijo izdelke za firmi Liebherr in Sumitomo ter opravljajo manjše storitve, še poroča STA.

Uspešni rasti prodaje v družbi ADK je sledil tudi končni poslovni izid, saj je podjetje s skoraj 650 zaposlenimi leto 2018 zaključilo s skoraj 8,4 milijona evrov čistega dobička, ki je bil v primerjavi z letom prej višji za 40 odstotkov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice