Po grobih ocenah je iz bazena vsak dan odteklo več kot 200 litrov vode. MarkoMark Nival pa v drugem poslu toži Mestno občino Maribor.

Mestna občina Maribor je za sanacijo srednjega bazena v kopališču Pristan odštela kar 1,4 milijona evrov, nato pa grenko ugotovila, da ta pušča vodo. Nova bazenska školjka ne tesni. Na stenah se je začela nabirati plesen, saj ni bilo izvedeno niti ustrezno prezračevanje. 

Pri vsem tem pa pozornost vzbuja izvajalec, to je podjetje MarkoMark Nival, širši Sloveniji znano zaradi sporne reference pri razpisu za most Glinščica na drugem tiru. V  enoti Pekre vrtca Studenci Maribor pa je isto podjetje lani vgradilo grelnik vode z notranjo barvo, ki je onesnažila vodo v celotnem vrtcu.

Po končani prenovi v bazen natočili vodo, ki pa je kmalu pričela odtekati

Nepravilnosti so opazili na kanalu stare, skoraj 50-letne bazenske školjke, nad katero so ob prenovi zgradili novo, nam zaupa Matej Pungartnik, vodja kopališč pri Športnih objektih Maribor.

Po grobih ocenah je iz bazena vsak dan odteklo več kot 200 litrov vode. Ob tem pa projekt prenove niti ni predvidel ustreznega prezračevanja, zato se je steni hitro pričela nabirati vlaga. Zato so bazen po nekaj tednih izpraznili. 

Na mariborski občini so zdaj pripravili podrobno strokovno analizo prenove, ki je pokazala, da školjka bazena pušča, zaradi neustreznega prezračevanja pa se na stenah nabira plesen.

Mestna občina Maribor, ki je za vsa dela na bazenu odštela 1,4 milijona evrov, je naročila še strokovno recenzijo, a njeni rezultati za zdaj še niso znani.

»V vsakem primeru, na osnovi prvega poročila, lahko rečemo, da je bila investicija vodena nestrokovno,« je jasen Samo Peter Medved, podžupan Mestne občine Maribor.

MarkoMark Nival v drugem poslu toži Mestno občino Maribor

Nenavaden je bil tudi postopek izbire izvajalca, ki ga je občina opravila še pod vodstvom takratnega župana Andreja Fištravca. Za ponudbe so zaprosili izvajalce brez ustreznih referenc in od njih niso zahtevali tehnične sposobnosti. Izbrani izvajalec MarkoMark Nival je kot referenco navedel dela v enoti Pekre vrtca Studenci Maribor. A tudi ta posel Mariborčanom ni ostal v najlepšem spominu. Vgrajen je bil barvan bojler, zaradi česar so v vodi odkrili nevarni kemikaliji toluen in ksilen.

»Kar se mi zdi nezaslišano in na meji skoraj kriminala, da lahko nekdo nekaj takega vgradi v vrtec,« je aprila lani, ob škandalu s pitno vodo v enoti Pekre, komentiral mariborski župan Saša Arsenovič.

Do nesoglasij med Mestno občino Maribor in istim izvajalcem pa, kot kaže, prihaja še pri enem poslu. MarkoMark Nival občino toži zaradi domnevno izgubljenega dobička v višini več kot 180 tisoč evrov pri energetski sanaciji strehe na Osnovni šoli Tabor I. Županstvo zadeve podrobneje ne komentira, vztrajali pa bodo, da izvajalec odpravi napake na bazenu.

»V kolikor se izvajalec za to ne bo odločil in bomo morali garancijo vnovčiti, pa je vrednost te garancije relativno nizka, glede na to, kar lahko sanacija za seboj tudi potegne,« še dodaja Medved.

Ob prevzemu 'prenovljenega' bazena preizkus vodotesnosti ni bil opravljen

Iz podjetja MarkoMark Nival so pisno, v več strani dolgem odgovoru, sporočili, da bodo puščanje bazena odpravili. Dodali so še, da je za nevšečnosti krivo pomanjkljivo projektiranje in da Mestna občina Maribor tekom gradnje ni imela nobenih pripomb. 

Opozarjajo, da je bila opravljena primopredaja, a hkrati priznavajo, da ob prevzemu preizkus vodotesnosti ni bil opravljen.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Legionar (nepreverjen)

Fištravca in njegove svetovalce postavit pred sodišče . Kaznivo dejanje še ni zastaralo .

atak (nepreverjen)

žal skoraj ni več najt ustreznih gradbenih izvajalcev, sami neki neizobraženi delavci iz kosova in bih

Starejše novice