V Mestni občini Maribor bo jutri začel veljati spremenjeni odlok o občinskih cestah. Katere spremembe na področju parkiranja in dostave prinaša?

Spremenjeni odlok prinaša nove cene parkiranja na zaprtih parkiriščih na Rakuševem trgu ter v Sodni ulici oziroma Ulici talcev, v Loški in Mlinski ulici. Cena ure parkiranja bo po novem 1,20 evra, doslej je bila evro. 

Cene se spreminjajo tudi pri dveletnih parkirnih dovoljenjih za stanovalce, ki so upravičeni do dovolilnice za parkiranje v območju plačljive cone. 

Za izdajo dovoljenja za parkiranje parkirnina znaša:
- za vsako vozilo stanovalcev 180 evrov za parkiranje v conah 1, 2, 3, 4, 6, 8 in 10;
- za vsako vozilo stanovalcev 150 evrov za parkiranje v conah 5, 7, 9 in 11 ter na ostalih parkirnih mestih, kjer je to določeno s prometno signalizacijo.

Nove cene spremenjeni odlok prinaša tudi pri enoletnih parkirnih dovoljenjih za pravne osebe in državne organe.

Za službena vozila pravnih oseb, službenih vozil in vozil za službene potrebe samostojnih podjetnikov-posameznikov ali posameznikov, ki samostojno opravljajo dejavnost, je parkirnina seštevek parkirnin posameznih vozil:
- za dovoljenja za parkiranje v conah 1, 2, 3, 4, 6, 8 in 10 je cena 180 evrov letno za prvo vozilo, 360 evrov letno za drugo vozilo in 540 evrov za tretje in vsako
nadaljnje vozilo;
- za dovoljenja za parkiranje v conah 5, 7, 9 in 11 ter ostalih parkirnih mestih, kjer je to določeno s prometno signalizacijo v znesku 150 evrov za prvo vozilo, 300 evrov za drugo vozilo in 450 evrov za tretje in vsako nadaljnje vozilo. 

Za vozila, ki za pogon uporabljajo izključno električno energijo, se plača parkirnina, ki za vsako vozilo znaša 150 evrov letno.

Po novem plačevanje parkirnine do 19. ure

Cena dnevne parkirnine v beli coni se bodo prav tako spremenile: prej 13,50 evra, po novem 16,50 evra.

Spremenjen je tudi čas plačevanja parkirnine ob delovnih dneh – po novem do 19. ure, doslej je bilo parkirnino plačevati le do 17. ure.

»Po posameznih območjih bomo to spremembo uvajali postopoma, predvidoma bo do konca leta uvedena v vseh conah. Vozniki bodo o spremembi obveščeni s prometno signalizacijo kot tudi z obvestili na parkirnih avtomatih oziroma v aplikaciji za plačilo parkirnine z mobilnimi napravami,« še dodajajo iz mestne občine.

Spremenjen je tudi dostavni čas v območju za pešce in območju umirjenega prometa. Dnevno bo dostava dovoljena samo med 5. in 10. uro, s tem, da bodo smela vsa vozila zapeljati v območje za pešce in umirjenega prometa med 5. uro in 9.30, čas do 10. ure pa bo namenjen samo izvozu.

Med 20. in 22. uro dostava ne bo več dovoljena.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jaz pa se dva (nepreverjen)

Nimamo konkurenčnih cen parkiranja, v Minhnu stane 3 eur ura.

Starejše novice