Družba Elektro Maribor je ob 50-letnici Planinske poti čez Kozjak: Maribor-Dravograd podprla prizadevanja Planinskega društva Maribor Matica, da pot obnovi in pohodnikom ponudi nove vsebine.

Planinska pot čez Kozjak je 25. maja 2019 praznovala zlati jubilej, 50-letnico, odkar je Planinsko društvo Maribor Matica odprlo več kot 100 kilometrov dolgo pot od Maribora do Dravograda.

Ob pomembni obletnici je družba Elektro Maribor s finančnimi sredstvi in s sodelovanjem zaposlenih pri markiranju poti podprla prizadevanja društva, ki pot vzdržuje in se trudi ohraniti tradicijo pohodništva na kozjaškem sredogorju, povezati planinska društva Štajerske in Koroške med seboj ter poiskati način kako privabiti čim več planincev, pohodnikov in ljubiteljev narave v ta del Slovenije.

Za podpora društvu se je družba odločila zaradi poti, katere dobršen del poteka čez njeno oskrbno območje. Pot, katere zahtevnost je označena kot lahka planinska pot, poteka od Golice/Koralp (Košenjak - 1522 metrov), čez Kozjak (Kapunar - 1050 metrov) in Slovenske gorice (Sveti Urban nad Mariborom - 595 metrov).

Letos bo Planinsko društvo Maribor Matica v sklopu prenove obogatilo to planinsko pot z novimi geografskimi, zgodovinskimi, kulturnimi in kulinaričnimi znamenitostmi, posodobili bodo vodnik in dnevnik, obnovili smerne table, nabavili nove žige, skrinje in vpisne liste na starih in novih kontrolnih točkah.

Nino Fijačko, načelnik markacistov Planinskega društva Maribor Matica, je ob tem dejal: »Sedanja generacija markacistov bo s pridobljeno podporo nadaljevala s pohodniško tradicijo na omenjeni planinski poti in slednjo začinila z novostmi z veliko željo sodobne planince povabiti in jih prikazati ta skriti konec Slovenije.«

Boris Sovič, predsednik uprave družbe Elektro Maribor, pa je pristavil: »Za obnovo elektroenergetskih omrežij je potrebno veliko truda naših sodelavcev. Tudi planinske poti zahtevajo nenehno vzdrževanje, za kar je potrebno veliko truda prostovoljcev v planinskih društvih. Obnovo pred pol stoletja vzpostavljene poti na severu naše domovine smo podprli, da bi pohodniki in ljubitelji narave tudi v prihodnje lahko spoznavali lepote dravskega obmejnega hribovja.« 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice