V občini Sveta Trojica so začeli s postavljanjem umetne plezalne stene, ki bo stala na južni strani Trojiškega jezera ob glavnem vhodu, na zemljišču, ki je v lasti občine.

Umetna plezalna stena bo merila v višino pet metrov in bo v obliki črke »L« zaradi povečane stabilnosti same konstrukcije. Sestavljena je iz kovinskih cevi gradbenega odra. Stena je montažna in je povezana z objemalkami, s katerimi bo sestavljen gradbeni oder. 

»To pomeni, da jo lahko po potrebi, tudi premaknemo na drugo lokacijo ob jezeru, v primeru, da bi sedanjo zemljišče želeli uporabiti za kakšen drugi objekt ob jezeru,« nam je zaupal Drago Lipič, predsednik Planinskega društva Hakl Sveta Trojica.

Plezalna stena s površino 70 kvadratnih metrov

»Skupna plezalna površina stene bo merila okoli 70 kvadratnih metrov. V prvi fazi izgradnje, torej  do 14. junija bo obdelana površina merila 35 kvadratnih metrov, na kateri bodo različne plezalne smeri, od smeri, ki bodo primerne za otroke pa vse do dela stene s previsi, ki bo zahtevali nekaj več plezalnih izkušenj. Na teh zahtevnejših in višjih mestih bo obvezna uporaba plezalnega pasu z varovanjem z vrvjo. Uporaba umetne stene bo pogojena z upoštevanjem navodil in zahtev, ki bodo navedeni na opozorilnih tablah,« doda Lipič.

Plezanje na prostem brez dodatnih stroškov

Po otvoritvi stene z izvedeno prvo fazo izgradnje bodo zadovoljili želje tistim, ki sedaj odhajajo »plezat« na Ptuj ali v Maribor v zaprte prostore. 

»Sedaj bodo lahko vadili ali ljubiteljsko plezali  v Trojici na prostem, kjer ne bo potrebno za vsak dan plačevati stroške čiščenja in uporabe telovadnic, saj so ti stroški za te prostore že kar visoki. V društvu bomo strošek za uporabo prilagodili oziroma uredili tako, da bomo imeli dovolj za redno vzdrževanje stene. Torej za zamenjavo izrabljenih oprimkov in vzdrževanje konstrukcije in plezalnih površin,« pove Lipič. 

Steno želeli postaviti že pred dvema letoma

Kot je še pojasnil planinskega predsednik društva Hakl, je postavitev konstrukcije in izgradnja prve faze po predračunu opredeljena na 6500 evrov. V tej ceni so upoštevani vsi izdatki za nabavo materiala in obračunano člansko delo na steni. Občina Sveta Trojica je za steno namenila v proračunu za to leto sredstva v višini 2000 evrov. 

»Vložek našega društva je ocenjen prav tako na 2000 evrov. Preostanek sredstev smo zagotovili z donatorskimi prostovoljnimi prispevki domačih obrtnikov in posameznikov. Sredstva še vedno zbiramo, saj imamo namen dokončati tudi drugo fazo  v prihodnjem letu. Del donacij smo prejeli tudi v obliki materiala,« dodaja Lipič.

Odločitev za izgradnjo sega že dve leti nazaj, vendar je bila ta zaradi pomanjkanja sredstev, težav z lokacijo stene in ne nazadnje tudi različnega gledanja posameznikov v društvu za gradnjo, večkrat prestavljena. Novo vodstvo društva pa je pogumneje pristopilo k zagotovitvi finančnih sredstev in iskanju donatorjev. Tudi večje razumevanje novega župana občine Svete Trojice Davida Klobase naj bi opravilo svoje. 

Pobuda mlajših generacij

»V gradnjo pa smo pristopili tudi iz dejstva, ker je bilo vse več naslovljenih vprašanj in pobud, predvsem mlajše generacije članov in tudi nečlanov društva, da bi kakršna koli stena bila dobrodošla v našem kraju. Namreč, naše društvo skrbi na treh osnovnih šolah za promocijo planinstva med mladimi. Vključenih imamo namreč okoli 100 otrok od 1. do 9. razreda, kjer izkazujejo posamezniki željo po plezalni steni. Prave plezalne stene v gorah so dokaj daleč, da bi jih lahko vsaj en krat na teden obiskali in izvajali plezanje. Svoje je naredila tudi naša moška in ženska državna reprezentanca  z Janjo Garnbret na čelu, ki je predvsem balvansko plezanje naredila med mlado generacijo še posebej zanimivo in privlačno,« pove predsednik društva Hakl. 

Plezalna stena na voljo širšim uporabnikom

Plezalna stena bo na razpolago širši populaciji oziroma uporabnikom.  Torej tudi naključnim, ki bodo tako ali drugače šli mimo nje in jih bo »potegnilo« k steni.

Namenjena bo redni tedenski vadbi članov mladih članov planinskega društva, ki bodo sestavljali »društveno reprezentanco«, ki bo hodila na tekmovanja znotraj planinskih društev. 

V načrtu še planinska koča

»V prihodnosti načrtujemo, v kolikor bo občina in predvsem župan pripravljen, v bližini stene postaviti planinsko kočo III. kategorije, ki bo tudi najnižja planinska postojanka v državi, na višini okoli 250 metrov nadmorske višine. Vendar o tem je potrebno še marsikaj dogovoriti. Predvsem pa poiskati vire financiranja, kar pa ni enostavno. Vendar tam, kjer je volja, je tudi pot. V društvu imamo prvo, drugo pa bo potrebno začeti graditi,« dodaja za konec. 

Planinsko društvo Hakl Sveta Trojica

Planinsko društvo Hakl Sveta Trojica je bilo ustanovljeno leta 1996. Imajo organizirano delo v vodniškem odboru, imajo odbor markacistov, ki skrbi za del Pomurske planinske poti, dolg 35 kilometrov, ter še za nekaj tematskih poti, ki potekajo po ozemlju njihove občine, in sicer za Marijino romarsko pot - evropska kulturna pot, Hiking&Biking - kolesarska evropska pot, trojiška pohodniška pot - pot po mejah občine, Turno kolesarska transverzala. Deluje tudi mladinska komisija, ki vključuje troje osnovnih šol - Osnovna šola Sveta Trojica, Osnovna šola Jurovski dol in Osnovna šola Benedikt.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice