Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
V dvorani Mestne hiše Rotovž je bila podpisana pogodba za organizacijo Olimpijskega festivala evropske mladine 2023. Ta bo v Maribor pripeljal najobetavnejše mlade športnike in s tem za nekaj časa postal glavno mesto športa v Evropi.

V dvorani Rotovž je potekal slavnostni podpis pogodbe za organizacijo Olimpijskega festivala evropske mladine 2023.

Pogodbo je podpisal mariborski župan Saša Arsenovič, predsednik Evropskega olimpijskega komiteja Spyros Capralos, generalni sekretar Evropskega olimpijskega komiteja Raffaele Pagnozzi in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec. 

Festival bo potekal od 22. do 30. julija 2023, v tem času pa bo Maribor glavno mesto športa v Evropi. Tako bomo v štajerski prestolnici priča slavnostni otvoritvi, zaključku iger, prižigu olimpijskega ognja ter olimpijski prisegi. 

Maribor bo tako moral zagotoviti namestitev in hrano za športnike, športno infrastrukturo, logistiko ter organizacijo slovesnosti ob odprtju in koncu iger.

Župan verjame, da se bo Maribor izkazal z dobro organizacijo 

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič verjame, da se bo mesto primerno odzvalo in organiziralo najboljšo olimpijado mladih. Dodaja, da je ta dogodek pomemben za celotno regijo in verjame, da jo bo prikazal v najboljši luči.

»Mesto bo v središču pozornosti športne javnosti,« je povedal župan: »Ti mladi lahko dozorijo v vrhunske športnike in upam, da bodo odnesli lepe spomine iz tega mesta ter da se bodo v mesto in regijo vračali tudi kasneje, v svojem nešportnem življenju.«

Največji športni dogodek za mlade upe

Olimpijski festival evropske mladine je projekt, ki se izvaja pod okriljem Evropskih olimpijskih komitejev. Predstavlja največji športni dogodek za mlade športnike, stare med 15. in 18. let, ki si na tekmovanju nabirajo dragocene izkušnje za nadaljnjo kariero.

Sodeluje 50 evropskih držav, ki se vsaki dve leti srečujejo na poletnem in zimskem festivalu. 

Slovenija je ta dogodek enkrat že gostila, in sicer je bila zimska izvedba festivala leta 2003 na Bledu. Zadnji poletni festival je leta 2019 potekal v Bakuju, kjer je nastopilo tudi 63 mladih slovenskih športnikov.

Prvič tudi nogomet

Tekmovalci na festivalu bodo tekmovali v 12. disciplinah, prvič po letu 2005 bo na tekmovalnem sporedu olimpijskega festivala evropske mladine tudi nogomet. Na zelenici bodo tekmovala dekleta.

V Mariboru se čez dve leti obetajo zanimivi boji v športni gimnastiki, stadionski atletiki, v košarki tri na tri, cestnem in gorskem kolesarstvu, rokometu, v judu, plavanju, tenisu, odbojki, rolkanju, sprintu na mirnih vodah in v nogometu za dekleta.

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec je povedal, da ga veseli, da si je novi predsednik Evropskega olimpijskega komiteja Spyros Capralos za svoj prvi obisk izbral Maribor. Verjame, da bomo v Mariboru leta 2023 videli najboljše mlade športnike v 12 športnih panogah. 

»Upam, da bo čim večkrat zazvenela slovenska himna in zaplapolala slovenska zastava,« je še dodal. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

UNIVERZIJADA 2.0

Starejše novice