Stalna razstava umetniških poslikav razstavišča na prostem 'Ob štreki' (foto: Igor Unuk).
Med 9. in 11. oktobrom 2020 je v novem podvozu na Ljubljanski ulici, poleg Magdalenskega parka, potekala ustvarjalna delovna akcija stenskih poslikav, ki tvorijo novo razstavišče na prostem, poimenovano 'Ob štreki'.

Z razstavo, ki se odvija znotraj projekta Izboljšajmo Maribor, si na Mestni občini Maribor prizadevajo za spodbujanje razvoja kulture grafitiranja v mestu, kar so napovedali že spomladi ob soočanju s sovražnimi in neprimernimi grafiti.

Pred kratkim izvedena temeljita rekonstrukcija prometnih poti, železniškega postajališča, parkovnih površin in urbane opreme ter ureditev otroških igrišč na območju Magdalenskega parka je ustvarila tudi nove prometne povezave in urbane prostore za druženje, srečevanje in ustvarjanje ter površine, ki omogočajo vizualne posege na nekaterih infrastrukturnih elementih. 

Že spomladi letos so iz Mestne občine Maribor jasno sporočili, da so sovražni simboli in zapisi sovražnega govora nedopustni in da bodo storili korak naprej k spodbujanju vizualne ulične umetnosti za izboljšanje mesta (foto: Igor Unuk).

Na Mestni občini Maribor so v prizadevanjih za oživitev Magdalenskega parka vzpostavili razstavišče na prostem, kjer so med drugim razstavni panoji postale stenske površine na stopniščih in veznih hodnikih podvoza na Ljubljanski ulici. 

»Na ta način se, v sicer nove, a prazne in brezizrazne betonske prostore, vnašajo elementi 'ulične umetnosti', ki spodbujajo k aktivnemu premisleku 'grafitarske' kulture oziroma ulične umetnosti v Mariboru. Že spomladi letos smo iz Mestne občine Maribor jasno sporočili, da so sovražni simboli in zapisi sovražnega govora nedopustni in da bomo storili korak naprej k spodbujanju vizualne ulične umetnosti za izboljšanje mesta,« sporočajo iz mariborske občine.

»Vsebinska usmeritev poslikav v podvozu na Ljubljanski ulici je začetek novih zgodb, svežih pristopov, novih priložnosti, novih vsebin na starih poteh, spremenjenih odnosov, večje medsebojne povezanosti, optimizma, solidarnosti, ki se širi iz ukrepov distance in premagovanja osebnih in družbenih kriz povzročenih s pandemijo covid-19, ki je v pozitivnem in negativnem smislu zaznamovala ves svet,« še dodajajo na občini.

Motive poslikave so izbrali umetniki sami (foto: Igor Unuk).

Motive poslikave so izbrali umetniki sami, aktivnosti je izvajal inštitut Kultivarnica Celje. Ekipo je sestavljalo deset umetnikov iz Slovenije in tujine, in sicer Teoson (Maribor), Amor Gavez (Ptuj), Seos (Celje), Azram (Ljubljana), Kapitan Kolačkov (Ljubljana), Boriz (Ljubljana), Rick Planet (Ljubljana), Name (Ljubljana), Boxe (Italija), Hrom (Severna Makedonija).

Mestna občina Maribor si želi, da bi razstavišče 'Ob štreki' zaživelo (foto: Igor Unuk).

»Mestna občina Maribor si prizadeva, da bo razstavišče 'Ob štreki' zaživelo in da bo že naslednja skupina umetnikov lahko čez nekaj časa vanj vnesla spodbudnejšo zgodbo,« še dodajajo.

Dodajajo pa še, da pripravljajo tudi dogodek ob zaključku aktivnosti za oživljanje Magdalenskega parka po rekonstrukciji podvoza na Ljubljanski ulici.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice