Zimska sezona na Mariborskem Pohorju in na Arehu je končana. Čeprav naravnega snega v mestu skorajda ni bilo, se na Pohorju za zimsko sezono lahko zahvalijo novemu zasneževalnemu sistemu.

V celotni zimski sezoni od 1. decembra do 31. marca so na Mariborskem Pohorju in Arehu našteli približno 186 tisoč obiskovalcev, so za Mariborinfo povedali pri Marpromu, ki upravlja z žičniškimi napravami. Tako so se v pred nekaj dnevi minuli sezoni smučanja približali lanski zimi, ki je bila veliko bolj bogata s snegom in se je na Pohorju dalo smučati še tudi aprila.

»Sreča, da je zasneževalni sistem toliko pripomogel. Če tega ne bi bilo, se na Pohorju s turizmom ne bi mogli ukvarjati. V Mariboru se še ne da s poletnim turizmom pokriti stroške za vse leto,« je pred dnevi za Mariborinfo pomembnost novega zasneževalnega sistema izpostavil Miran Ferk, ki je najemnik pohorskih hotelov Arena, Bolfenk in Videc, še do letošnjega poletja pa jih namerava od slabe banke tudi odkupiti.

Nov sistem za zasneževanje je Marprom najel za obdobje šestih let, v katerih bo za to odštel 1,7 milijona evrov. Čeprav je investicija visoka, se brez nje na Mariborskem Pohorju večino zime ne bi smučali, prav tako na pohorski strmini ne bi gostovala Zlata lisica.

Pohorje še vedno živi od zime

»Po naših ocenah imamo okrog 70 odstotkov domačih smučarjev iz Slovenije, 30 odstotkov pa tujih, med katerimi je bilo v tokratni zimski sezoni največ Hrvatov, Srbov, Madžarov in Rusov,« je za Mariborinfo povedal Miha Rubin iz Marproma. Prav tak odstotek je tudi trenutno razmerje med prihodki v zimski in letni sezoni.

»V letu 2018 je bilo razmerje med ustvarjenimi prihodki približno 70 proti 30 odstotkov v prid zimske sezone, medtem ko letos pričakujemo, da se bo v tem razmerju nekoliko povečal delež prihodkov v poletni sezoni,« dodajajo.

Da bi Pohorje poleti bolj zaživelo, si želi tudi Ferk, ki s svojim podjetjem Playgreen organizira športne priprave. Po dokončanem odkupu pohorskih hotelov ima z razvojem turizma na Pohorju velike načrte. Odkup bi mu omogočil nadaljnje investicije, ki pa jih pred opravljenim poslom še ne želi obešati na veliki zvon.  Kljub temu ne skriva, da ima v načrtih izgradnjo večnamenske športne dvorane na vrhu Pohorja.

»Cilj je, da vrh Pohorja zaživi tudi poleti. Če to želimo, je nujno potrebna večnamenska športna dvorana. S tem bi se lahko približali Rogli, ki je v poletnem času od aprila do novembra zasedena prav zaradi športne dvorane,« pravi Ferk in cilja na priprave športnih ekip, s katerim se je primarno ukvarjalo njegovo podjetje. Z večnamensko dvorano bi ob pripravah nogometašev lahko gostili tudi športnike dvoranskih športov. Med pogovori za poletne priprave je prišel tudi do morebitnega partnerja, ki se zanima za sodelovanje pri izgradnji večnamenske športne dvorane.

Pričakujejo vse boljši obisk Bike parka

Če na smučišču večino gostov predstavljajo Slovenci, je povsem drugače v Bike parku Pohorje. Tam okrog 70 odstotkov gostov prihaja iz tujine, od tega največ iz sosednje Avstrije. Z vsakim letom gorsko kolesarski park beleži več obiskovalcev. »V kolesarski sezoni 2018 smo prodali preko 6500 različnih vozovnic za Bike park Pohorje, kar je bilo za skoraj četrtino več kot v letu pred tem. Letos, ko je Bike park odprl vrata 8. marca, si obetamo nadaljnje povečanje števila kolesarjev,« zatrjujejo pri Marpromu.

Tako so od letošnjega odprtja do konca marca v manj kot mesecu dni prodali dobrih 750 vozovnic. V aprilu bo Mariborsko Pohorje gostilo najprej evropski in zatem še svetovni pokal v gorskem kolesarstvu, kar bo predstavljalo tudi dobro promocijo Bike parka Pohorje, zato si pri Marpromu po prvenstvih obetajo še večji obisk

V kolesarskem parku so že oziroma bodo še opravili določene popravke in izboljšave na progah, ki bodo kolesarjem še izboljšali izkušnjo. V zadnjih dneh so že odprli nekaj krajših odsekov proge World cup, ki so narejeni povsem na novo.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Veliki uspeha se naprej

Starejše novice