Foto: Domen Grögl
Pohorska omleta je del lokalne identitete, zato je po mnenju številnih nastopil čas, da jo zaščitimo in ji damo status, s katerim potrjujemo njeno vlogo v regiji.

Pohorska omleta predstavlja in pooseblja Pohorje. Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor, v sodelovanju z Zavodom za turizem Maribor - Pohorje, si zato ne le prizadeva, ampak že aktivno dela na realizaciji zaščite Pohorske omlete kot zajamčene tradicionalne posebnosti.

»Kulinarična dediščina je pomemben segment dediščine, ki med ostalim gradi tudi lokalno identiteto. Pohorska omleta je v našem območju že del te identitete. Tako menimo, da je nastopil čas, da jo zaščitimo in ji damo status, s katerim potrjujemo njeno vlogo v lokalni identiteti. Z njeno zaščito bomo počastili tudi njenega avtorja, ki je po drugi svetovni vojni močno vplival na razvoj gostinstva in kulinarike na Štajerskem,« za Mariborinfo odgovarjajo Jana Voršič iz Zavoda za turizem Maribor- Pohorje ter Sonja Porekar Petelin in Andrej Purgaj iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor. 

Kdo je bil torej tisti, ki je ustvaril prvo Pohorsko omleto? 

Urbana legenda, da je prvo Pohorsko omleto leta 1952 ustvaril Franc Pogačar, kuhar Poštarskega doma na Mariborskem Pohorju, ne drži. To so na terenu, z zbranim zgodovinskim gradivom, dokazali dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, ki so potrdili, da je avtor prve Pohorske omlete Viljem Račič, upravnik in kuharski mojster Železničarskega doma. Prvo Pohorsko omleto je ustvaril leta 1950. 

»Pohorska omleta ima svojo preteklost. Okoliščine, čas in avtorstvo so nam sedaj dobro znane, še pred nekaj leti je bila glede tega precejšnja zmeda. Pohorska omleta je že nekaj desetletij prepoznana kot sladica, ki izhaja iz mariborsko-pohorskega območja. Njeno aktualnost, prepoznavnost in privlačnost pa izkazujejo številne variacije receptov, ki jih najdemo v revijah, knjigah in na spletu, ter izkazan interes gostov v lokalih, ki jo ponujajo,« odgovarjajo odgovorni za projekt zaščite Pohorske omlete kot zajamčene tradicionalne posebnosti.

Večji del nalog, ki so nujne pred korakom zaščite Pohorske omlete, je že opravila Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor. Raziskali so zgodovino, čas, avtorstvo, recepturo in okoliščine nastanka, so pobudnik in nosilec projekta. »Sedaj se s pomočjo Zavoda za turizem Maribor – Pohorje zadeve premikajo,« pravijo. 

Korak, ki za regijo pomeni ogromno 

»Regija bo s tem pridobila legitimno pravico, da Pohorsko omleto promovira kot tradicionalno posebnost, kar daje jedi dodano vrednost. Omleta bo tako postala ambasador regije. Navsezadnje je okušanje lokalne hrane eden od užitkov, ki si ga privošči večina turistov. Na osnovi promocije Pohorske omlete bo lahko turistično območje Maribor - Pohorje gradilo zgodbo, ki se bi lahko merila s podobnimi uspešnimi slovenskimi zgodbami kot so blejska kremna rezina, trojanski krofi, idrijski žlikrofi in drugo,« še izvemo. 

Velik korak naprej k uspešni realizaciji zaščite Pohorske omlete kot zajamčene tradicionalne posebnosti bodo z zavodom za turizem storili 28. maja na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor, kjer v okviru skupaj ustanovljenega društva Okusi Pohorje pripravljajo predstavitveno konferenco POHORSKA OMLETA – zajamčena tradicionalna posebnost.

Zamisli bodo predstavili lokalnim gostincem in jih povabili k sodelovanju: »Zavedamo se namreč, da brez njihovega sodelovanja projekt v praksi ne more zaživeti.«

Brez lokalnih gostincev torej ne bo šlo ...

Do zaščite akterje čaka še precej aktivnosti, med katerimi je najpomembnejša prav aktivacija gostincev: »Podpora ponudnikov je ključnega pomena. Brez sodelovanja in poenotenja gostincev tudi zaščite ne bo. Poenotenje pomeni gradnja skupne zgodbe o izvoru pohorske omlete, uporaba enotne recepture in skupna promocija.«

Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor bo zainteresiranim gostincem nudila tudi strokovno podporo v obliki delavnic, na katerih bodo gostinci lahko usvojili pripravo omlete po originalni recepturi, načrtujejo pa tudi svetovanja, kontrole kvalitete in pa promocije, pri kateri bosta Zavod za turizem Maribor – Pohorje in SŠGT Maribor delala z roko v roki.

Kakšen je postopek?

V prvi fazi zaščite jedi na nacionalnem nivoju mora sicer najprej pristojno ministrstvo zaščititi ime, v drugi fazi pa certifikacijski organ ugotavlja skladnost proizvoda s specifikacijo. 

»V primeru skladnosti izdajo certfikat, ki ga mora proizvajalec obnavljati enkrat letno. Postopek registracije pri evropski komisiji se prične s posredovanjem vloge ministrstva, komisija pregleda posredovano vlogo, pozove k dopolnitvi, v kolikor ta ni popolna, sledi objava v uradnem listu Evropske unije. V kolikor ni pripomb, se v uradnem listu Evropske unije objavi registracija proizvoda,« pojasnjujejo in upajo, da bodo ta cilj dosegli v roku dveh do treh let.

Ključen korak bo poenotenje recepta - tako so Pohorske omlete naših gospodinj videti v praksi.

Pohorska omleta. Še vedno najboljša sladica... #pohorskaomleta #rotovz

A post shared by Restavracija Rotovž (@restavracija_rotovz) on

Malica pri Snežani? #pohorskaomleta #prvicjojem #sladkigrehi

A post shared by Ana Kričej (@anapomaranca) on

Kakšna mora biti Pohorska omleta po originalnem receptu?

»Omleto serviramo toplo, namazano z brusničnim džemom in prepognjeno, okoli nje nabrizgamo sladko smetano in poškropimo z mentolovim likerjem, ki ji doda pridih pohorskih gozdov. Kot dekoracijo na smetani lahko uporabimo gozdne sadeže, ki rastejo tudi v pohorskih gozdovih. Ne sme pa imeti sadja razen brusničnega džema v notranjost. Pri Pohorski omleti je pomembna omletna masa, ne biskvit, ki mora biti rahla,« odgovarjajo v Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor. 

Se tudi vam cedijo sline?

Recept za Pohorsko omleto

Sestavine: 3 jajca, 3 žlice sladkorja, 3 žlice ostre moke, 3 žlice brusničnega džema, mentolov liker in sladka smetana.

Priprava:
Pečico segrejemo na 220 stopinj. Večjo ponev namastimo z maslom in poprašimo z moko, odvečno moko odstranimo. Rumenjake in beljake ločimo v dve skledi, rumenjakom dodamo sladkor in jih penasto umešamo. Beljake stepemo v čvrst sneg.

V stepene rumenjake najprej vmešamo dve žlici stepenih beljakov, nato pa na zmes presejemo moko in jo vmešamo z ročno metlico. V zmes čisto na koncu nežno in počasi vmešamo še preostanek snega. Testo vlijemo v pripravljeno ponev, ki jo za 12 minut potisnemo v ogreto pečico.

Medtem ko se omleta peče, stepemo sladko smetano. Pečeno omleto vzamemo iz pečice in na eni polovici debelo premažemo z brusnično marmelado. Prepognemo in serviramo na krožnik. Poškropimo z mentolovim likerjem, ob strani okrasimo s stepeno smetano in postrežemo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice