Študentski svet Univerze v Mariboru tradicionalno pod sloganom »Poženi srce, daruj kri« dvakrat na leto organizira krvodajalske akcije. Decembrska akcija je bila ena izmed najuspešnejših.

Krvodajalske akcije v organizaciji Študentksega sveta Univerze v Mariboru so letos v spomladanskem in zimskem delu potekale že 14. leto zapored.  Mladi in vsi zapolseni Univerze v Mariboru so lahko darovali kri na Pedagoški fakulteti, Fakulteti za naravoslovje in matematiko, Filozofski fakulteti in Tehniških fakultetah ter na Centru za transfuzijsko medicino Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Tako so skupaj nesebično pomagali ljudem, ki njihovo pomoč še kako potrebujejo.

Najuspešnejša akcija v zadnjih nekaj letih 

Za krvodajalstvo, ki je znano kot humanitarna dejavnost, ki rešuje življenje, se je v mesecu decembru odločilo 154 mladih, dejanskih odvzemov krvi pa so zabeležili 105. Organizatorji pojasnjujejo, da so posledica zmanjšanja števila pogoji, ki jih mora vsak darovalec izpolnjevati.
 

Že nekaj decilitrov krvi lahko reši življenje

»V Sloveniji vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri, kar pomeni, da vsak dan potrebujemo med 300 in 400 krvodajalcev. Zato poženi srce, daruj kri in pomagaj rešiti življenja tudi ti!, « pravijo organizatorji.

Darovanje organov in matičnih celic

Na krvodajalskih akcijah je bil prisoten tudi Rdeči križ Slovenije, ki je sprejemal pristopne izjave za darovanje organov po smrti. 

»Zabeležili smo 50 vpisov v register potencialnih darovalcev krvotvornih matičnih celic Slovenija Donor in 35 vpisov v register za posmrtno darovanje organov Slovenija Transplant,« dodajajo.

Prisotni so bili še študenti projekta Epruvetka, ki so odgovarjali na razna vprašanja glede krvodajalstva, darovanja kostnega mozga in organov ter podučili mlade o odvzemu brisa darovalcem kostnega mozga.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice