Velikonočne praznike v Sloveniji tradicionalno spremlja tudi pokanje z možnarji in karbidom, ki pa je lahko zelo nevarno.

Nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe poleg tega pa moti tudi živali ter onesnažuje okolje. Nesrečam botruje predvsem nepremišljenost, objestnost, nestrokovno ravnanje ali pa opustitev nadzorstva polnoletne osebe nad mladoletniki in otroci, opozarjajo možje v modrem.

Pokanje s karbidom le pogojno dovoljeno

Uporaba karbida in drugih plinskih zmesi je med velikonočnimi prazniki dovoljena ob upoštevanju varnostnih navodil. S pokanjem ni dovoljeno vznemirjanje ali povzročanje občutka ogroženosti, kazen za omenjeni prekršek pa znaša 104,33 evrov.

Ravno tako ni dovoljeno pokanje v nočnem času, med 22. in 6. uro, ko bi s pokanjem lahko motili mir ali počitek ljudi. V primeru, da se boste kljub temu odločili pokati sredi noči, vam grozi kazen v višini 83,46 evrov.

Možnarji sodijo med orožje

Policisti opozarjajo še, da možnarji sodijo med orožje, ki ga morajo posamezniki prijaviti in zanj imeti tudi priglasitveni list. Ta orožna listina še ne omogoča pravice do neoviranega nošenja, opozarjajo policisti. Njihova uporaba je možna le v okviru organiziranih javnih prireditev pod pogoji, ki veljajo za izvedbo takšnih zbiranj in kot jih določi upravni organ.

Uporaba pirotehničnih izdelkov je prepovedana

Kljub temu, da je v času velikonočnih praznikov dovoljeno pokanje, pa to ne pomeni, da je dovoljena tudi uporaba petard in podobnih pirotehničnih izdelkov. Zakonodaja namreč predvideva, da je uporaba pirotehničnih izdelkov, razreda 2 in 3, katerih glavni učinek je pok, dovoljena le v času od 19. do 31. decembra. Policisti bodo v primeru uporabe prej omenjenih pirotehničnih izdelkov dosledno izrekali globe, ki pa se gibljejo med 400 in 1200 evrov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice