FOTO: Jan Rozman
Le 11 let je stara soseska Poljane, ki zajema stanovanjske bloke na Murkovi in Preradovičevi ulici, a kljub temu gre za eno najmanj urejenih sosesk v Mariboru. K temu pripomorejo stanovalci, ki že leta uničujejo skupno lastnino ter smetijo po dvorišču.

Kaos, smeti in uničena lastnina so v soseski neprofitnih stanovanj Poljane prisotni že vrsto let, a letos je nekaterim stanovalcem dokončno prekipelo. Ne želijo si več živeti v stanovanjih, kjer so skupni prostori polni smeti, pljunkov, razbitin in celo človeških izločkov.

V seriji člankov smo poročali o problematiki uničevanja skupne lastnine na Murkovi in Preradovičevi ulici.

V 3 letih 150 tisoč evrov za popravila in obnove

Problematika najemnikov neprofitnih stanovanj je zganila marsikoga. Stanje soseske si je nedavno ogledal tudi župan Andrej Fištravec, ki je stanovalce pozval k boljšemu sobivanju.

Mariborski medobčinski stanovanjski sklad je za 39 neprofitnih stanovanj, ki so v njihovi lasti, v zadnjih 3 letih plačali 150.000 evrov za stroške delnih obnov stanovanj, popravil na skupnih delih in napravah ter za varovanje.

Vrhunec uničevanja spomladi, poletje prinaša nove probleme

Na Murkovi stanje soseske še vedno ni ugledno, nekateri stanovalci so se vdali v usodo in si želijo drugam, a si tega ne morejo privoščiti. Dogajanje, ki se po besedah stanovalcev vleče že več kot 10 let, je eskaliralo letošnjo pomlad. V kratkem času je bilo razbitih več dvigal, ogledal in drug inventar, dvorišče pa je bilo nemalokrat podobno odlagališču odpadkov, med katerimi so se znašle tudi igle.

Po medijskem poročanju in aktivnejši vključitvi republiškega in medobčinskega stanovanjskega sklada, se je stanje malo umirilo, a še nikakor ni rožnato, so nam zaupali stanovalci. Problem smetenja ostaja, v poletnih mesecih pa težave povzroča pretiran hrup, nekdo pa si je pred stanovanje na skupnem dvorišču postavil celo veliki paviljon, ki ga koristi za dnevno druženje.

FOTO: Jan Rozman

Redni sestanki, ki se jih udeležujejo redki

Stanovanjski sklad je upravnika stanovanj pooblastil, da z najemniki organizira in vodi sestanke, na katerih jih seznanja z načeli upoštevanja norm medsosedskega bivanja in spoštovanja hišnega reda, stanovalci pa lahko na teh sestankih izpostavijo ključne probleme.

Eden takih sestankov je bil izpeljan tudi ta ponedeljek, a se je po besedah stanovalke udeležila peščica najemnikov.

O uničevanju, smetenju in sanaciji balkonov

Z državnega stanovanjskega sklada so za Mariborinfo zatrdili, da se je sestanka najemnikov stanovanj na lokaciji Murkova 2, 4, 6 in Preradovičeva 17, 17A in 17B poleg upravnika, hišnika in predstavnice društva za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji, udeležilo 19 najemnikov.

FOTO: Jan Rozman

Na sestanku so stanovalce znova opozarjali na uničevanje objekta in okolice ter nedoslednost pri odlaganju odpadkov. Po besedah najemnice so si ogledali tudi nastalo škodo v zadnjih tednih, a so v Stanovanjskem skladu RS za Mariborinfo pojasnili, da škode na sestanku niso popisali.

Sestanek je minil brez sklepov, znova so ponovili le načelna opozorila glede pravil uporabe in obnašanja, reda, miru in čistoče v stavbi in na zemljišču ob njej. Predstavljeno je bilo poročilo o postopkih sanacije balkonov, najemnikom pa so zaradi številnih vprašanj pojasnili način dodeljevanja stanovanj, ki poteka preko razpisa JMSS Maribor.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice