Petkovo jutro smo izkoristili za obisk osrednje mariborske tržnice, kjer se stojnice kljub sušnim razmeram šibijo pod težo raznovrstne lokalne zelenjave, sadja in drugih izdelkov. Kakšne so torej cene in o katerih težavah razlagajo branjevke?

Tržnica daje vsakemu mestu poseben pečat in dušo, tudi Mariboru. Mesto ob Dravi ima kar osem tržnic na različnih lokacijah, osrednja pa je na Vodnikovem trgu

Prav to tržnico smo obiskali na petkovo dopoldne. Dve uri po odprtju osrednje tržnice je ta že bila polna obiskovalcev in okoliških občanov, a pretirane gneče, vsaj ob deveti uri ni bilo. »Raje grem zdaj na tržnico, ko še ni take 'gužve',« je hitela razlagati starejša gospa mimoidoči prijateljici.

So pa se stojnice branjevk in branjevcev že šibile pod težo pridelanega sadja in zelenjave. Tako lahko na osrednji tržnici kupite tako svež paradižnik, papriko, solato ali kumare kot tudi doma izdelane cvetlične šopke, izdelke iz sivke ter domač kis, na koncu tržnice pa se skriva še eksotično sadje in stojnice z oblačili.

Ob petkih ekološka tržnica, po sveže meso v paviljon

Če se iz osrednje tržnice sprehodimo po stopnicah, nas ob petkih pričaka ekološka kmečka tržnica, kjer ponujajo ekološko pridelano sadje in zelenjavo, mlečne izdelke, kruh, vloženo zelenjavo, zelišča ter sokove. 

Zavijete pa lahko še v mlečno-mesni paviljon po jajca, sveže meso, suhe mesnine, kruh, potico, testenine ali piškote. 

Kakšne so cene?

Po sprehodu skozi tržnico na Vodnikovem trgu se cene pri različnih ponudnikih bolj ali manj skoraj ne razlikujejo. Tako boste na primer za kilogram krompirja odšteli 1,50 evra, za kilogram jabolk nekaj več kot 50 centov, za kilogram paradižnika pa okoli dva evra.

Nekoliko dražje je sadje, četudi sezonsko. Opazili smo, da kilogram marelic stane dva evra, enaka količina sliv tri evre, za borovnice pa boste prav tako odšteli tri evre, kjer pa se cena giba vse do šestih.

Če pa si boste dan polepšali s šopkom, pa boste za majhnega odšteli dva evra, za večjega pa štiri.

Vztrajnost, vztrajnost, vztrajnost

Če kaj, pa mariborske branjevke in branjevce odraža vztrajnost. Tako tudi, če boste tržnico obiskali le za nakup solate, vam zagotavljamo, da se boste domov vrnili še s paradižnikom, domačimi jajci ali šopkom rož.

Ko smo po slivah, bili pri branjevcu primorani kupiti še borovnice, pa nam je ta že ponujal domače breskve. »Veste, preden kupite, morate probati,« nam je med drugim modro predlagal in nam v roke podal kos breskve.

Tudi v Mariboru pa prodajalci na tržnicah poročajo o suši in manjši količini pridelka. »Kljub vsemu pa smo zadovoljni, da lahko vseeno kupcem prodamo to, kar imamo, kar so pridelale naše lastne roke,« so še jasni.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ip (nepreverjen)

No ja. Zaj tržnica vsaj nekak zgleda.

Starejše novice