Čeprav je zunaj že pravo spomladansko vreme in je zimska oprema obvezna le še do četrtka, policija opozarja, naj z menjavo zimskih pnevmatik ne hitimo.

Že za ta konec tedna so namreč za nekatere kraje zopet napovedane snežne padavine. Policija svetuje, da v primeru zamenjave zimskih pnevmatik z letnimi, še vedno imamo v prtljažniku vsaj verige ali verigam enakovredne pripomočki, ki se jih lahko namesti ob morebitnem poslabšanju voznih razmer.

Zimske razmere, zimska oprema

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo imeti motorna in priklopna vozila na slovenskih cestah predpisano zimsko opremo ne le med 15. novembrom in 15. marcem, ampak je zimska oprema obvezna tudi v zimskih razmerah, opozarja policija. Zimske razmere pa se štejejo v primeru, ko se sneg začne oprijemati tal, ko je cesta zasnežena, poledenela ali so na njej ledene ploskve.

»Takrat morajo vozniki ne samo imeti, ampak tudi uporabiti zimsko opremo! Sem spadajo bodisi zimske pnevmatike, nameščene na vseh kolesih, bodisi poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki. Vozila nad 3.500 kg morajo imeti v opremi še lopato,« sporočajo policisti.

Globa od 40 do 500 evrov

Če vozilo v zimskih razmerah nima predpisane opreme, je globa za prekršek 40 evrov. Če se tako vozilo ustavi na cesti in ovira promet, ga mora voznik nemudoma odstraniti, poleg tega pa se kaznuje še z globo 500 evrov in 5 kazenskimi točkami, še opozarjajo na policiji.

Vračata se sneg in mraz

Od sobote do ponedeljka bodo naši kraji pod vplivom ciklonskih območij nad južno polovico Evrope. Nad severno Evropo bo območje visokega zračnega tlaka. V torek se bo k nam iznad zahodne Evrope predvidoma razširilo območje visokega zračnega tlaka.

»V soboto bodo padavine od juga čez dan zajele vso Slovenijo. Hladilo se bo, meja sneženja se bo spuščala. V nedeljo čez dan bodo padavine slabele in postopno ponehale. Od ponedeljka do četrtka kaže na povečini suho vreme. Hladneje bo,« napovedujejo državni meteorologi.

Vremenska napoved za severovzhodno Slovenijo. (Vir: Meteo)

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
zimska oprema (nepreverjen)

Starejše novice