V naslednjih dveh tednih pričakujte povečan nadzor cestnega prometa, zlasti na mestih, kjer so v prometu udeleženi pešci.

Stanje prometne varnosti pešcev v Mariboru se je znantno poslabšalo, zato bo policija med 3. in 16. oktobrom po vsej Sloveniji izvajala poostren prometni nadzor v naseljih  in odsekih cest, kjer je večja udeležba  pešcev.

V primerjavi z lanskim letom, je bilo po statistikah sodeč do konca avgusta 2016 v prometnih nesrečah udeleženih 9 odstotkov več pešcev kakor lani. V prometnih nesrečah je bilo letos udeleženih 82 pešcev (lani 75), od katerih so 4 umrli (lani le en), 12 jih je bilo huje poškodovanih (lani 10), 62 pa jih je prejelo lahke telesne poškodbe (lani 59), so sporočili iz Policijske uprave Maribor.

Večino prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci, zakrivijo vozniki motornih vozil. Pešci sami so odgovorni za 9 odstotkov prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi. Za glavne vzroke prometnih nesreč, ki se večinoma pripetijo v naseljih z uličnim sistemom, na Policijski upravi Maribor navajajo neupoštevanje pravil o prednosti, nepravilno stran oziroma smer vožnje in neprilagojeno hitrost.

Pešcem ne bodo pogledali skozi prste

Zaradi teh dejavnikov bodo policisti “ugotavljali kršitve voznikov motornih vozil, ki ne bodo upoštevali prednosti pešcev na prehodih za pešce in omejitev hitrosti v naseljih in odsekih cest, kjer je večja udeležba pešcev”, še pišejo na PU Maribor. A tudi pešcem ne bodo pogledali skozi prste. Na preži bodo za morebitnimi kršitvami, kot so nepravilna hoja po cesti, neustrezna osvetlitev in nepravilno prečkanje cest.

Obsežnejši nadzor policistov v Mariboru lahko pričakujete v sredo, 5. oktobra, med šesto uro zjutraj in eno popoldne.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice