To so pomočniki na štirih tačkah, ki znajo pomagati ljudem v stiski.

Prinašanje in pobiranje stvari, spremljanje na javnem prevozu, v restavraciji in trgovini, odpiranje vrat in predalov in nasploh vsakodnevna pomoč za gibalno ovirane. Vodenje slepih in slabovidnih. Iskanje in reševanje pogrešanih. Človekov najboljši prijatelj je sposoben premikati gore, če ga le kdo nauči. REPS in SLO-CANIS sta slovenski humanitarni organizaciji, ki počneta prav to -  vzgajata pse reševalce ter pse vodnike in pomočnike. 

Reševalni psi – ali je primeren vsak mladiček?

Darinka Lečnik-Urbancl, predsednica društva SLO-CANIS in vodja operativne enote vodnikov reševalnih psov pri REPS, je za Mariborinfo pojasnila, kako poteka vzgoja psov, ki postanejo vodniki ali pomočniki oziroma reševalci. Društvo za reševalne pse REPS deluje že dvajset let, v zadnjih letih pa je, kot pravi Lečnik-Urbanclova, vse večji porast iskanj pogrešanih oseb.

Psi so za iskanje posebej vzgojeni, morajo pa imeti nekaj karakternih značilnosti in pogojev za treninge. Pes reševalec mora imeti prijazno in stabilno osebnost ter pravšnjo mero radovednosti in poguma. Te značilnosti so bolj povezane s sistematično vzgojo, kot z dedno zasnovo. Tudi pasma ni ključnega pomena, vseeno pa so zaradi hoje po ruševinah, ki je nekoliko težje za prevelike ali premajhne, idealni srednje veliki psi. Pomembno je tudi, da je pes vodljiv in poslušen, ter da z vodnikom delujeta kot tim. 

Programi dela pri vzgoji psov reševalcev obsegajo poslušnost, premagovanje ovir in iskanje. Te discipline se preverjajo tako v realni situaciji kot na zahtevnih tekmovanjih s simulacijo resničnih pogojev. Izobraževanje morajo preiti tudi vodniki – ti ponavadi prvi izpit opravijo po letu in pol treninga. 

Psi pomočniki in društvo SLO – CANIS

Društvo SLO - CANIS je humanitarna organizacija in multifunkcijski center za šolanje psov vodnikov in psov spremljevalcev. Že deseto leto pomaga ljudem s posebnimi potrebami, da pridobijo novo samostojnost in mobilnost, zahvaljujoč njihovim psom pomočnikom. Izšolali in podarili so jih že dvajset, sedaj pa šolajo še dva. Izbirajo jih iz vrst pasme labradorec in morajo ustrezati prav posebnim kriterijem. 

Kakšen je pes vodič?

»Pes vodič je potrpežljiv, je umirjen, samozavesten, prilagodljiv, ne vznemirjajo ga ostali psi, muce, ptiči, hkrati pa je vodljiv (odziva se na povelja pri vodenju, zanesljivo prihaja na odpoklic). V določenih situacijah, ko oceni, da je za slepega določena situacija nevarna, njegovega povelja ne upošteva in sam prevzame pobudo ter uporabi svojo inteligenco ter iznajdljivost. Seveda mora biti v izredni psihični in fizični kondiciji ter zdrav. Popolnost na štirih tačkah. Psov, ki ustrezajo opisu, na svetu ne obstaja ravno veliko. Pravzaprav zelo malo in zato so še toliko bolj dragoceni.«

Pes pomočnik invalidu izredno olajša življenje, saj mu lahko odpira in zapira vrata in predale, prinaša stvari, jih pobira, poleg tega pa je odlična družba in omili ovire, s katerimi se dnevno srečujejo invalidi. Njegova pomoč je za uporabnika neprecenljivega pomena. Tako se lažje vključi v družbo, se tudi ukvarja s športom, zahaja na prireditve, v urade, trgovine, restavracije, s psom vodnikom lahko vstopa tudi na vsa prevozna sredstva. Marsikdo niti ne ve, da dobri in kvalitetni psi pomočniki sploh obstajajo, pa tudi tega ne, da ima pravico do njega in se tako niti ne prijavi zanj, pojasnjuje predsednica društva.

Redno izvajajo tudi druge programe za ohranitev ali izboljšanja zdravja oseb s posebnimi potrebami in drugih ljudi. Vodijo in organizirajo razne terapevtske skupine za uporabnike, ki koristijo njihov dodatni program »pet terapij«. Pričeli so še z aktivnostmi za avtiste, za kar menijo, da bo v prihodnjih letih tudi v Sloveniji pomembno področje, kjer bodo psi nepogrešljivi. 

Ker gredo psi pomočniki skozi zelo zahteven proces šolanja in so za svoje uporabnike zelo dragoceni, , jim je treba omogočiti, kakor seveda tudi vsaki drugi živali, primerne življenjske pogoje. Nemalokrat postanejo psi tudi njihovi najboljši prijatelji in zaupniki

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice