Slika je simbolična (foto: Bobo).
Kmetijska ministrica Irena Šinko je danes s predsednikom Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Romanom Žvegličem obiskala kmetije v Podravju in Pomurju, ki so utrpele škodo ob zadnjem obilnem deževju.

Ministrica Irena Šinko je ogled poplavljenih območij začela na kmetiji Šlamberger v Mariboru, nato pa je obisk nadaljevala na kmetiji Železinger v Pernici in kmetiji Omar v Tišini.

V tem trenutku še ni jasno, kakšna bo škoda na pridelkih

Kot je izpostavila v tamkajšnjem pogovoru z novinarji, pa v tem trenutku kmetom ne more obljubiti še nič, saj še ni jasno, »kakšna bo škoda na pridelkih, kaj vse bo propadlo«. »Padavine so še napovedane, tako da se bo situacija verjetno še slabšala, voda več ne odteka,« je bila zaskrbljena.

Prizadete kmete je ob tem pozvala, naj se po nasvete za zaščito pridelka v tej fazi obrnejo na kmetijsko svetovalno službo. Ta o razmerah na terenu tudi redno obvešča pristojne na ministrstvu, je dodala.

Posledice se bodo odpravljale šele po oceni škode

Kmetijsko ministrstvo bo lahko o aktivnostih v smeri pomoči po njenih besedah odločalo šele, ko bo znana ocena škode. Od nje bo odvisno tudi, ali bo pripravljen program za odpravo njenih posledic, je navedla Šinko, pri tem pa opozorila na časovno dimenzijo.

Tako bo denimo tovrsten program za lansko sušo na vladi šele ta četrtek, je dejala.

V preteklih dneh so obilne padavine, ki so jim sledili plazovi, sicer najbolj prizadele območje severovzhodne Slovenije, najhuje občine Šentilj, Juršinci in Cirkulane.

Danes popoldne je del države vnovič zajelo neurje. Najmočnejše nevihte so bile na Štajerskem, začele so se severozahodno od Maribora in se razširile proti Mariboru ter severnem delu Slovenskih goric. Nekaj nalivov je bilo tudi na območju Karavank, Davče, Ljubljane in Zasavja.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
HULK (nepreverjen)

Tale stoji v mnogo prevelikih čevljih...

Stefmokica (nepreverjen)

Ministrica za Kmetijstvo gospa Irena nima nobene moči ,da bi lahko pomagala kmetom,odvisno je od PV , kateri pa itak ima sranje z svojo afero na Balkanu ( Gen-i)

Rq (nepreverjen)

Vse te kmete bi bilo treba primarno vprašati, ALI SO ZAVAROVANI za tovrstno škodo. Ker kar nekaj pričakovati od države, da bo krila vsako škodo, to je izsiljevanje. Izguba pridelka in vremenske komplikacije so predvidljivo tveganje v tem biznisu in to je treba predvidevati in se ustrezno zaščititi. Saj kmetje ne delajo za državo, po nalogu države ali v državnem okviru. Tudi za ostale ljudi ne delajo. Zase delajo, za svoj zaslužek. So pa v takem poslu, da je rezultat njihovega dela hrana in na podlagi tega izsiljujejo državo in nas ostale (državni denar je denar vseh nas državljanov). Vsi ti "podjetniki" (kar kmetje danes nedvomno so) se morajo končno navaditi, da nismo več v socializmu, ko bi država regulirala delo, krila škode in izgube in podobno. Želeli ste kapitalizem, zdaj ga pa zivite. dovolj jokanja in izsiljevanja.

Axa (nepreverjen)

Točno tako ! Zakaj si morajo ostali državljani zavarovati premoženje za povračilo odškodnine ? Kmetje pa samo sedijo doma in čakajo odškodnine ! In potem še podražijo pridelke .

In reply to by Rq (nepreverjen)

mmko (nepreverjen)

Predsednik kmetijske zbornice Janezov Žvižgač ...kdaj bodo šli s traktorji proti LJ ?

Starejše novice