Slika je simbolična.
V Mariboru zaprtje grozi dvema poštnima poslovalnicama, na Trgu revolucije in v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Na Pošti Slovenije smo preverili, kakšni so trenutni načrti z omenjenima poštami.

Že dalj časa se govori o zaprtju poštne poslovalnice na Trgu revolucije, ta naj bi se zaprla s 1. oktobrom. 

Ali bo poslovalnica na Trgu revolucije res prenehala delovati? »Glede pošte na Trgu revolucije pojasnjujemo, da smo že poskušali najti potencialnega ponudnika za prevzem pošte na tem naslovu oziroma v bližini, ki bi se ukvarjala s sprejemom in izročanjem pošiljk, vendar smo bili neuspešni,« so za Mariborinfo povedali na Pošti Slovenije.

Pravijo, da bo pošta 2109 Maribor do vzpostavitve druge organizacijske oblike poslovala kot doslej in torej ne bo zaprta. Ob tem dodajajo, da bodo krajani v hišne predalčnike prejeli tudi obvestilo, da iščejo partnerja za poslovno sodelovanje.

Zapira se pošta v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor

»V Mariboru nameravamo zapreti pošto v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor (2114 Maribor),« so povedali na Pošti Slovenije in pojasnili: »Gre za pošto, ki je bila že v času razglašene epidemije, iz razloga zmanjšanja tveganja okužb z virusom za zaposlene in uporabnike pošte, zaprta.«

Na Pošti Slovenije pojasnjujejo, da odločitev o zaprtju ali preoblikovanju pošte sprejmejo na podlagi analize prometa in ob upoštevanju relevantnih dejavnikov, kot so organizacijska oblika, velikost pošte, specifične funkcije, ki jih opravlja ter števila gospodinjstev, ki jih pokriva. 

»Zaradi visoke koncentracije pošt oziroma kontaktnih točk v nekaterih mestnih središčih tako prilagajamo predvsem število in vrsto teh kontaktnih točk, seveda ob upoštevanju razumnih potreb uporabnikov. Pošta Slovenije v vsakem primeru, ne glede na zaprtje/preoblikovanje pošte, še vedno zagotavlja poštne storitve prebivalcem na teh območjih, kot jih določata zakon in splošni akt,« so še zapisali. 

Vse več poštnih storitev uporabniki opravljajo na daljavo, obisk poslovalnic se zmanjšuje 

Uporabniške navade potrošnikov se spreminjajo, zaradi česar se mora Pošta Slovenije prilagajati spremenjenim okoliščinam poslovanja.

»V zadnjih desetih letih, podobno kot drugi tuji poštni operaterji,  beležimo več kot 40-odstotni upad pisemskih pošiljk ter več kot 50-odstotni upad zakonsko določene univerzalne poštne storitve, največji pa je upad plačilnih storitev, ki znaša kar več kot 60 odstotkov.«

Povečuje se število storitev, ki jih uporabniki opravijo na daljavo, obisk poštnih poslovalnic pa se zmanjšuje. Spremenjenim okoliščinam se na Pošti Slovenije prilagajajo tudi tako, da optimizirajo poštno omrežje.

Kot se dogaja tudi drugod po Evropski uniji in svetu, se bo trend upadanja klasičnih pisemskih pošiljk nadaljeval, obseg paketov bo naraščal, to pa terja od vseh poštnih operaterjev določene prilagoditve.

Čeprav zaenkrat dostava na naslov ostaja prva izbira naslovnikov pošiljk, vse bolj priljubljena postaja uporaba alternativnih možnosti.

Po gostoti pošt Slovenija v vrhu evropskih držav

Slovenija sodi med evropske države z višjo dostopnostjo omrežja, gledano skozi kriterij števila prebivalcev na pošto.

Pošta Slovenije ima precej visok delež lastnih pošt, za razliko od nekaterih drugih evropskih držav. Tako je njen delež 70-odstoten, medtem ko ima na primer Nemčija samo 0,1,  Nizozemska pa 0,3 odstotka lastnih pošt, vse ostalo so pogodbene.

Majhen delež lastnih pošt imajo še Velika Britanija, in sicer 3,2 odstotka lastnih pošt, Irska 4,3 odstotka, Finska 9,3 odstotka ter Danska 10,4 odstotka

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mimi123 (nepreverjen)

Vseeno bi ukc moral imeti pošto, vsaj npr. Dve uri dnevno

Starejše novice