Fotografija je simbolična.
Slovensko javnost je pretresel brutalni napad na mariborsko sodnico Danielo Ružič, ki naj bi imela počeno lobanjo in zlomljeni obe roki. Ali Maribor postaja mesto mafijskih obračunov?

Neznani storilec oziroma neznani storilci so v noči s sobote na nedeljo, malo po 1. uri ponoči, pred hišo brutalno napadli in pretepli sodnico mariborskega okrožnega sodišča Danielo Ružič. Sodnico so napadli s predmetom, katerega možje v modrem zaradi interesa preiskave še niso razkrili, in ji zadali hude telesne poškodbe.

Ružičeva naj bi imel večkrat počeno lobanjo, zlomljene obrazne kosti in obe roki, so poročali v oddaji 24 ur. Po neuradnih informacijah omenjene televizije so sodnico ob prihodu v bolnišnico celo oživljali. Sodnica na gospodarskem oddelku okrožnega sodišča je še vedno v UKC Maribor, njeno zdravstveno zdravje je stabilno in ni več v smrtni nevarnosti.

V katerih zadevah bi morala soditi ta teden?

Ali je motiv za napad njeno delo, policisti še ugotavljajo. Sodnica Ružičeva je v svoji karieri sodila v nekaterih odmevnih primerih, kot so denimo tožba DUTB zoper nekdanje vodilne v Probanki, gospodarskem sporu med Iskro in Mestno občino Maribor glede prekinitve projekta radarji za odškodnino 12,8 milijona evrov ter v odškodninskih tožbah podjetja KND in občine Duplek proti avstrijskemu Verbundu zaradi škode v poplavah Drave leta 2012.

Ta teden bi imela na sporedu pet obravnav na gospodarskem oddelku Okrožnega sodišča v Mariboru. 

Obravnave, ki bi jih morala sodnica Daniela Ružič voditi v tem tednu.

Ali v Mariboru vladajo mafijske kriminalne združbe?

Resnost napada na sodnico je obsodil politični vrh, predstavniki sodišč in sodnega društva. Med prvimi se je odzval župan Maribora Saša Arsenovič, ki je bil sicer pred meseci sam žrtev napadov na svoje premoženje. 

»Ostro obsojam najnizkotnejše dejanje - brutalen napad nad mariborsko sodnico. Pozivam vse pristojne, da se najostreje odzovejo na mafijsko kriminalne združbe v mestu. Kot župan bom še naprej nepopustljiv pri izpolnjevanju zaveze, da bo Mestna občina Maribor naredila vse, kar je v naši moči, da Maribor spet postane in ostane mesto dobrih ljudi, ki jih odlikuje kultura nenasilja in strpnosti. Sodnici stojimo ob strani in izražamo vso podporo,« je sporočil Arsenovič in namignil na kriminalne združbe v mestu.

V Sloveniji so v preteklosti bili sodniki že tarče napadov, tudi v Mariboru. Septembra 1996 je bomba eksplodirala pred hišo takratnega mariborskega sodnika Konrada Rebernika. Hudo je bila ranjena njegova žena, napad pa je bil povezan s sodnikovim delom.

Leta 2002 je bil s strelnim orožjem na njegovem domu v Črnomlju napaden tudi nekdanji sodnik novomeškega okrožnega sodišča Anton Panjan, ki je danes predsednik Višjega sodišča v Ljubljani. Novembra 2009 pa je pred hišo sodnice kazenskega oddelka ljubljanskega okrožnega sodišča Katarine Turk Lukan v Radovljici eksplodiralo eksplozivno telo. Poškodovana je bila ena od njenih dveh mladoletnih hčera. Tudi ta napad naj bi bil povezan s sodničinim delom.

Preiskava bo pokazala, ali je bil brutalni napad povezan z delom sodnice Ružičeve. Tudi če ni bil se poraja vprašanje, zakaj so vnaprej organizirani napadi na premoženje ali fizično nasilje v mestu ob Dravi vse pogostejši.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Himen (nepreverjen)

Vsi govorijo o mafiji ki vlada v Mariboru ,vendar še nikogar niso obtožili zaradi tega .

markow83 (nepreverjen)

So že koga obtožili npr. V. Barto. Sicer komaj komaj, ampak so ga vseeno. Je pa takšnih žal res še mnogo več.

In reply to by Himen (nepreverjen)

Himen (nepreverjen)

Kaj pa obsodili ?

In reply to by markow83 (nepreverjen)

Sendvić in šal (nepreverjen)

Za gospodarski kriminal, še nihče v Sloveniji ni bil pravično obsojen. Za kraje milijonskih zneskov dobijo leto dni zapora ali pa še manj. Medtem ko reveža za €500 obravnavajo za težko krajo in dobi maksimalno kazen.

Marko 1972 (nepreverjen)

Tudi če ni bil se poraja vprašanje, zakaj so vnaprej organizirani napadi na premoženje ali fizično nasilje v mestu ob Dravi vse pogostejši.

Imate podatke, ki to potrjujejo? Brez navedene statistike je ta trditev navadni poceni senzacionalizem.

Kritik (nepreverjen)

Podatke sproti prirejajo ,vendar žal na škodo meščanov.

In reply to by Marko 1972 (nepreverjen)

AlenL (nepreverjen)

Mariborinfo "novinarji" in uredniki, nehajte s tem poceni senzacionalizmom, ker ravno vi s tem družbi delate največjo škodo. Kar se je zgodilo je bolano in sprevrženo, take izpade je treba obsodit, ker so spadajo v civilizirano družbo, potem pa pustit policiji, da zadevo preišče in storilce upam da najde in zapre. Vaši naslovi v stilu "Postaja Maribor mesto nasilnih obračunov?" pa nimajo zveze z realnostjo (Po čem to sklepate? Podatki, statistika?) in ustvarjajo neko bolano klimo, ki nam škodi bolj, kot pa tak bolan napad. Zamislite se, kakšno odgovornost imate do družbe in mesta in nehajte izkoriščat taka dejanja za click baite.

amigo (nepreverjen)

Ti si gotovo iz Maribora. Ti je mogoče znano koliko požigalcev in podiralcev MB radarjev je ujela MB policija. Bojim se da nobenega. Razen tega je MB občina morala plačati Iskri 7 milijonov odškodnine. Vsak občan kakih 40 Eurov. Toliko ste plačali za prazen nič. Nihče ti ne brani, da hvališ sistem, ki omogoča svojim pripadnikom življenje na visoki nogi in to brez dela. Če si tudi ti med njimi je tvoje razmišljanje razumljivo.

In reply to by AlenL (nepreverjen)

Starejše novice